Gepubliceerd: 11 mei 2017 om 15:59 Category: Tuinbouw
Rond een model van de boortoren die in het najaar naar Naaldwijk komt, staan de vertegenwoordigers van de coöperatie en het projectteam Trias Westland, gemeente Westland, HVC, Capturam, Royal FloraHolland, Rabobank en BNG Bank.

Het geothermieproject Trias Westland is woensdag officieel gestart aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. In totaal 49 bedrijven boren in dit project naar aardwarmte op vier kilometer diepte. Met deze aardwarmte verwarmen de Westlandse bedrijven straks hun kassen en gebouwen op een duurzame manier en tegen een stabiele kostprijs. In eerste instantie gaat het om een proefboring, om te onderzoeken of er genoeg warm water te winnen is op vier kilometer diepte. Als blijkt dat deze Trias-aardlaag niet geschikt is, gaat men over op een reguliere aardwarmteboring op 2,5 kilometer diepte.
Na het officiële startsein vorige week zijn de werkzaamheden gestart. Momenteel worden de kassen op de boorlocatie verwijderd. In juni wordt de conductor geplaatst; een soort beschermhuls voor de boring. In de zomer vinden de voorbereidende grondwerkzaamheden plaats. Er worden o.a. meer dan tweehonderd heipalen aangebracht om de boortoren te kunnen dragen, waarna de toren wordt opgebouwd. In het najaar vindt de eerste boring plaats die ongeveer honderd dagen zal duren. Ook de tweede boring duurt ongeveer honderd dagen. Naar verwachting kunnen in de zomer volgend jaar de eerste bedrijven op het warmtenet worden aangesloten. De bovengrondse installaties worden gemaakt door VB Geo Projects uit De Lier, dat al aan 10 andere aardwarmteprojecten in Nederland meewerkte. De boortoren wordt geleverd door KCA Deutag en een aantal belangrijke services door Schlumberger.Geef ons je feedback