Foto: Thierry Schut
Gepubliceerd: 13 mei 2017 om 20:35 Category: Politiek

De door de PvdA voorgedragen kandidaat wethouder Hans Spigt kan thuis blijven; de PvdA is uit de coalitie gestapt. Er bleek geen coalitiebrede steun voor Spigt als opvolger van vertrekkend wethouder Mohamed el Mokaddem. Wie hem gaat opvolgen is nog ongewis. De gesprekken daarover worden komende dagen gevoerd.

Wethouder Mohamed el Mokaddem is per 1 juni wethouder-af. De PvdA stelde twee weken geleden Hans Spigt voor als zijn opvolger. Spigt zou in deeltijd (0,7 fte., drie dagen) gaan werken. De bestuurder heeft ervaring als onder meer wethouder en interim-wethouder in Utrecht en Dordrecht. "Een zwaargewicht," zo typeert PvdA-lijsttrekker Linda Strijker hem.

Er zijn gesprekken gevoerd met de burgemeester, het college en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, zegt Strijker. Hoewel deze volgens haar al stroef begonnen, dacht de PvdA dat Spigt wel zou worden benoemd. "We komen er wel uit, zei het college," zegt Strijker.

Maar het ging mis. "De fractievoorzitters van GroenLinks en GemeenteBelang Westland willen een voltijdswethouder," zegt Strijker. "Wij droegen een deeltijdwethouder voor. Dat bespaart kosten Daarbij heeft wethouder El Mokaddem een heel aantal klussen afgerond waaraan de nieuwe wethouder niet meer hoeft te werken."

 

Verbaasd

Strijker is verbaasd over de afwijzing van Spigt. "Iedereen vindt hem capabel." Ze merkt op dat de gesprekken van meet af aan stroef verliepen. "Er werden telkens nieuwe eisen op tafel gelegd. We hebben vier ultimatums gehad waarop we moesten reageren of we Spigt wel of niet zouden voordragen. Er was ook veel boosheid. Bij GroenLinks en GemeenteBelang Westland."

De PvdA spreekt van een vertrouwensbreuk binnen de coalitie.

 

Zwaar teleurgesteld

Fractievoorzitter Ulbe Spaans zegt niet boos, maar zwaar teleurgesteld te zijn in de PvdA. "De wethouder kwam in 2014 in het college namens Progressief Westland, het samenwerkingsverband van GroenLinks en PvdA. De partijen zijn uit elkaar gegaan, maar hij zit er ook voor de GroenLinks-stemmers. Daarom had de PvdA GroenLinks moeten betrekken bij de gesprekken over zijn opvolging. Maar met mij is geen gesprek gevoerd."

Mediation bood ook geen oplossing, zeggen Spaans en Strijker. 

Spaans geeft aan een Westlandse GroenLinks-kandidaat te hebben die voltijd aan de slag kan. Wie, wil hij niet zeggen. Daarover wil hij deze week eerst gesprekken voeren binnen de politiek.

 

Goedkoop

Fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland geeft aan dat een voltijdswethouder noodzakelijk is. "Wij zijn een 100.000-gemeente met nog heel veel te doen. Dat kan niet met een deeltijdwethouder."

Goedkoop noemt Keizer het van de PvdA om aan te voeren dat de termijn naar zijn einde toeloopt en dat daarom een parttime-wethouder op zijn plaats zou zijn. Volgens Keizer zijn er genoeg grote onderwerpen die moeten worden behandeld. "Er moeten sportvisies voor Monster en Naaldwijk komen, de inrichting van het nieuwe gemeentehuis moet worden geregeld," geeft hij als voorbeelden.

 

Coalitiebreed

Coalitiepartij VVD had ook graag gezien dat de PvdA overleg had gevoerd over een kandidaat opvolger, reageert VVD-fractievoorzitter Pieter Varekamp. “Aan GroenLinks en PvdA, die samen tot voor kort Progressief Westland vormden, hebben wij gezegd: Jullie zijn gesplitst, maar kom met een gezamenlijke kandidaat. De PvdA bewoog niet." Daarnaast eiste de VVD dat de nieuwe wethouder coalitiebreed zou worden gesteund. Dat is niet gelukt.

Een nieuwe wethouder moet volgens de VVD de hele portefeuille overnemen. Voor Varekamp is het onbespreekbaar dat een deel daarvan onder de wethouders wordt verdeeld. Andere optie is wat betreft Varekamp geen opvolger aan te stellen. "Effectief hebben we nog acht maanden te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Ook CDA fractievoorzitter Piet Vreugdenhil vroeg om een gedeelde kandidaat die op brede steun kon rekenen. "Kennelijk was na de breuk tussen PvdA en GroenLinks niet besproken wie een nieuwe wethouder zou leveren. Er ontstond discussie tussen de PvdA en GroenLinks die ook een kandidaat zou hebben. Wij hadden de PvdA gevraagd: denk er nog eens over na."

Fractievoorzitter Nico de Gier heeft de coalitie aangegeven het coalitieakkoord te blijven steunen. "Over nieuwe onderwerpen kunnen ze wel anders denken," zegt Vreugdenhil. De coalitie heeft met het opstappen van de PvdA nog een krappe meerderheid in de raad.Geef ons je feedback