Rennen in je kerstmanpak

Redactie 06-12-2017
Foto: Jan CampagneDit weekeinde gaf Sinterklaas het feeststokje over aan de kerstman van de Santarun.

Op Santarun Day - zaterdag 16 december - kleurt Westland felrood. Tijdens die winterse manifestatie gaan honderden Westlanders - met of zonder kinderen, maar wel rood verkleed als kerstman - drie kilometer wandelen of hardlopen. Ook is er in Naaldwijk een oerhollandse Christmas 'koek-en-zopie'.

Na de sportieve tocht voor het goede doel is er voor deelnemers een 'ik-word-weer-warm'-feestje op het plein in Naaldwijk, tussen theater De Naald en het vroegere gemeentehuis. Met erwtensoep, glühwein, warme chocomelk en oliebollen. Daar treedt dan het koor Vocaal Regionaal op en kunnen kinderen zich vermaken op een springkussen. Ook zijn er nog marktkraampjes met onder meer vers fruit.

Echte Santa

Op dat plein aan de Stokdijkkade is eerst de warming up. Om 14.00 uur geeft waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne het startsignaal. Zij zal daarbij worden begeleid door de echte Santa. Spreekstalmeester is Jeroen Toet. De wandelaars en renners volgen daarna Santa die met een TukTuk vooruit rijdt.

Westlands Hoop

De Santarun wordt - onder het motto 'Voor kinderen hier én daar' - georganiseerd door de lokale Rotaryclubs Westland en Westland Polanen. Dit is gekozen omdat de opbrengst van deze eerste Westlandse Santarun onder meer gaat naar kindertehuizen in het Roemeense Sibiu, waar voornamelijk meervoudig gehandicapte (wees)kinderen wonen.

Ook de lokale Stichting Westlands Hoop is een goed doel. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een levensbedreigende aandoening. Vrijwilligers bieden deze kinderen 'de dag van hun leven' aan.

Meedoen aan dit sportieve verkleed-evenement kost 15 euro; inclusief het Santapak dat de deelnemers lopend of rennend dragen. Daarnaast zoeken de organisatoren ook sponsors die de Santarunners en de goede doelen willen ondersteunen. Zij krijgen voor hun bijdragen ook startbewijzen en kerstmanpakken, zodat zij zelf of hun relaties mee kunnen laten lopen. Informatie en aanmelden via westland.rotarysantarun.nl.