Blaastest voor minderjarigen bij carnaval

Redactie 31-01-2018
Foto: PR/Theebukkers

Minderjarigen die carnaval vieren bij De Jolige Druif of De Theebukekers, moeten bij de entree een blaastest doen. Wie alcohol heeft genuttigd, mag niet naar binnen. Dat geld voor zowel het feest in Wateringen (op vrijdag 9 februari) als in De Lier (op zaterdag 10 februari).

Gemeente Westland en de carnavalsverenigingen hebben dat samen afgesproken om alcoholgebruik in aanloop naar en tijdens de carnavalsfeesten onder minderjarigen tegen te gaan. Aanleiding zijn de incidenten bij de feesten vorig jaar. Minderjarigen kwamen in de problemen door alcoholgebruik, dat ze met name voorafgaand aan de feesten al op hadden.

Sander Nieuwenhuizen, voorzitter van De Jolige Druif, benadrukt dat zij hun uiterste best doen om toe te zien op verantwoord alcoholgebruik: "Wij hebben de afgelopen jaren al de nodige maatregelen getroffen, waaronder dus nu het aangescherpte deurbeleid." Hans Schelling van carnavalsvereniging De Theebukkers onderschrijft dat: "We willen een gezellig familiefeest neerzetten. Daar horen ook minderjarigen bij, maar zonder alcohol."

Maatschappelijk probleem

De aanscherping van het deurbeleid is een voorschrift van de gemeente. Burgemeester Van Ardenne-van der Hoeven: "Naast het gevaar voor de gezondheid van de jongeren, levert het alcoholgebruik overlast op. Ook organisatoren van evenementen, zoals de carnavalsverenigingen, hebben hier last van. Daarom wil de gemeente dit maatschappelijke probleem samen met organisatoren aanpakken."

Carnaval is een van de eerste grotere evenementen waarbij extra maatregelen worden getroffen.