Onafhankelijke commissie buigt zich over Heijdse kwestie

Redactie 08-02-2018
Foto: Roy Wouters \/ Regio15.nl

Er klopt niets van de berichtgeving over het incident met geweld aan de Piet Heinstraat in Ter Heijde. Dat beweert de 52-jarige Heijenaar die sinds december met huisuitzetting wordt bedreigd. Voor het eerst doet de betrokken bewoner zijn zegje in het openbaar. Dat gebeurt tijdens de openbare hoorzitting van de onafhankelijke commissie bezwaarschriften.

Met zijn advocaat en zijn thuiswonende dochter verschijnt de man in kwestie voor de commissie die zijn bezwaar behandelt. De commissie hoort de Heijenaar en de vertegenwoordiger van de burgemeester die zelf niet bij de hoorzitting aanwezig kan zijn. Ook woningcorporatie Arcade die met de burgemeester optrekt, is vertegenwoordigd.

Geraakt

Cowboyverhalen. Zo doet de bewoner de publicaties die in de media zijn verschenen af. Geraakt laat de Heijenaar weten dat hij 52 jaar is en al die tijd in het dorp heeft gewoond. Daarvan woont hij 27 jaar in de woning waar hij straks misschien uit wordt gezet.

De burgemeester wil overgaan tot uitzetting om de veiligheid in de straat te kunnen blijven garanderen. De burgemeester trekt op met woningcorporatie Arcade die de woning verhuurt. Die heeft de procedure voor de ontbinding van het huurcontract al in gang gezet. Een uitspraak ligt er nog niet.

Op 2 november heeft in de Piet Heinstraat een incident plaats waarbij wordt geschoten. Naderhand ontstaat verwarring. Was er wel geschoten?

De advocaat van de Heijenaar betwist dat er sprake is geweest van een ernstig incident. Hij baseert zijn uitspraak op aanvullende politierapporten.

De ernst van het voorval is volgens de advocaat juist veroorzaakt door grote hoeveelheid aanwezige politie. Ook de brief van de gemeente aan bewoners van Ter Heijde die huis aan huis werd verspreid, heeft de zaak opgeblazen. En dan was er nog de bewonersavond. Die elementen hebben de zaak groter gemaakt dan zij in werkelijkheid is geweest, houdt de advocaat de commissie voor.

Daarbij is er dan nog de handtekeningenactie uit Ter Heijde. Bijna honderd dorpsbewoners hebben met hun krabbel laten weten dat er in de Piet Heinstraat geen sprake is van onrust.

Onrust

Wat zich in Ter Heijde heeft afgespeeld op die 2e november, was niet gerelateerd aan de woning, zegt de advocaat verder in zijn relaas. Zijn cliƫnt heeft bij de politie een verklaring afgelegd over een bekende die was omgekomen. "Mensen kwamen verhaal halen over zijn verklaringen bij de politie,'' aldus de advocaat. Bewijs van schieten is er niet en ook is in de woning geen apparatuur voor wietteelt aangetroffen, vervolgt hij. De politie trof in de woning wel 3,4 kilo hennep aan.

Burgemeester Agnes van Ardenne wil de huisuitzetting doorzetten, ook na de uitspraak in december van de voorzieningenrechter. Dat antwoordt de vertegenwoordiger van de burgemeester aan de commissievoorzitter als die vraagt wat de burgemeester met de rechterlijke uitspraak doet.

De commissie wil verder weten waarom de burgemeester de zaak als 'zwaar geval' bestempelt. Dat heeft te maken met het geweldsincident, de daardoor ontstane onrust in de buurt en de voorgeschiedenis.

Noodopvang

De commissie wijst op de persoonlijke omstandigheden van de man en vraagt welke noodopvang voor hem is geregeld. Die blijkt niet geregeld. Er wordt verwezen naar de aanwezigheid van een moeder, een vriendin en de tijd die is verstreken. Daarin heeft de Heijenaar gelegenheid gehad een onderkomen te vinden.

De commissie vindt dat geen omstandigheden waarop de burgemeester grip op heeft. Uiteindelijk wil de gemeente wel helpen bij het regelen van noodopvang, op het moment dat dit aan de orde is, antwoordt de vertegenwoordiger.

De commissie beraadt zich nu over de kwestie. Zij brengt haar advies volgende maand uit. De burgemeester neemt nadien beslissing. Wil zij de procedure voortzetten, dan kan de de bewoner op zijn beurt verder procederen.