Vitis en bibliotheek naar oude gemeentekantoor 's-Gravenzande

Redactie 08-02-2018
Foto: PR

Vitis Welzijn en de bibliotheek van 's-Gravenzande nemen hun intrek in het oude gemeentekantoor van 's-Gravenzande. De ingang is gepland aan de Langestraat. Hoewel het plan nog niet in kannen en kruiken is, heerst er bij de betrokken partijen wel 'voldoende besef over de haalbaarheid' ervan. Zo verwoordt Wim Borgdorff van New Lake 19 de situatie woensdagavond tijdens de presentatie van de plannen aan gemeenteraadsleden.

Het 's-Gravenzandse gemeentekantoor is vorig jaar gegund aan de Haagse beleggingsmaatschapij New Lake 19. Die heeft eerder al duidelijk gemaakt het pand deels te willen slopen, er nieuw bij te bouwen en ruimte te maken voor woningen, maatschappelijke functies en een grand café.

New Lake 19, de bibliotheek en Vitis Welzijn zijn volgens Borgdorff langdurig met elkaar in gesprek. Het ziet ernaar uit dat de partijen er samen wel uitkomen. Wat er met de huidige panden waarin de organisaties zijn gevestigd gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Grand

Het grand café is gepland op de eerste etage en aan de achterkant van het stadhuis wordt een prachtige tuin aangelegd waar het beeld van Gravin Machteld een plekje kan krijgen. Een mooie plek zo wordt benadrukt, en in contrast met het drukke en stenen Marktplein waar zij eerst heeft gestaan.

De begane grond wordt verder zo ingericht dat deze gemakkelijk is om te bouwen naar een woonfunctie, mochten de bibliotheek en Vitis in de toekomst willen verhuizen.

Levensloopbestendig

Het complex bestaat verder uit 29 duurzame, levensloopbestendige woningen. De bedoeling is dat 70 procent in de verhuur gaat en 30 procent in de verkoop. Van de 70 procent huurwoningen valt 40 procent in de categorie bereikbare huur. Daaronder verstaat New Lake 19 woningen van net onder de 800 euro. Vijftien procent wordt verhuurd voor rond de 1100 euro en de rest ligt rond de 900 euro maandhuur.

Parkeren

De kelder wordt omgebouwd tot een parkeergarage met een beperkt aantal parkeerplaatsen. Ook kunnen bewoners aan de achterkant van het complex parkeren. In totaal zijn er - aan de achterkant en onder het gebouw - 27 parkeerplaatsen gepland. Omdat de omgeving geen ruimte heeft voor de aanleg van een helling om de kelder in te rijden, wordt er een autolift geplaatst.

Verder heeft de architect veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze - natuursteen, keramische dakpannen en baksteen in warme kleuren - en de invulling van tuinen en pleinen.

Wanneer het nieuwe complex wordt opgeleverd, werd in de presentatie niet duidelijk. Wel moet het project nog een naam krijgen. De werknaam De Gravin is al in gebruik en vormt geen optie.