Cannabismotie aangenomen, maar verandert niets

Redactie 21-02-2018
Foto: []

Een cannabismotie van D66, GroenLinks, de PvdA en Westland Verstandig is met steun van GemeenteBelang Westland en de LPF dinsdagavond aangenomen. De politiek geeft met de motie het signaal af dat zij niet meer wil dat de politie actie onderneemt als iemand vijf hennepplanten, of minder, voor medicinaal gebruik in huis heeft. Zo verwoordt LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer de steun van zijn fractie aan de motie.

Burgemeester Agnes van Ardenne gaat niet over het onderwerp in gesprek met de politie. Zij heeft hierbij wel duidelijk aangegeven dat de gemeente geen invloed heeft op het handhavingsbeleid. Landelijke wetgeving schrijft namelijk voor dat de politie moet ingrijpen als de omgeving daarom vraagt. Wanneer zij vijf of minder cannabisplanten aantreft, verwijdert zij deze. Omdat er vanuit wordt gegaan dat deze kleine hoeveelheid voor eigen gebruik is, gaat het openbaar ministerie niet over tot vervolging. Dat gebeurt pas wanneer er meer dan vijf wietplanten in een woning worden aangetroffen.

D66 wilde dat binnen de gemeente Westland niet meer wordt gehandhaafd als een gebruiker ten hoogste vijf planten voor medicinaal gebruik in huis heeft. Het is de tweede keer dat de fractie het probeert. In een eerdere motie maakte zij geen onderscheid tussen hennepplanten voor medicinaal of recreatief gebruik. Maar ook in het geval van medicinaal gebruik, handhaaft de politie als daarom wordt gevraagd, legt Van Ardenne uit.