Succesvolle opening World Horti Center

Redactie 08-03-2018
Foto: Geraldine HindriksenDe officiële opening is een feit.

Woensdag 7 maart is het World Horti Center in Naaldwijk officieel geopend door Koning Máxima. Het was de kroon op het werk van de vele medewerkers van dit fraaie kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector.

door Geraldine Hindriksen

Tijdens de feestelijke dag waren onder meer minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de heer Jaap Smit, Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland en burgemeester van Westland Agnes van Ardenne-van der Hoeven aanwezig. Na een inspirerende film, waarin een wereldbol de hoofdrol speelde, en een prachtige dans door de dansers van Dans Creatie uit Wateringen verscheen een wereldbol 'live' in het glastuinbouwcentrum die via de aanwezigen terechtkwam bij de Koningin. Na het plaatsen van deze wereldbol was de opening een feit. Aansluitend kreeg de Koningin een rondleiding waarbij Peet van Adrichem haar liet zien hoe onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid in het glastuinbouwcentrum samenwerken. De Koningin nam een kijkje in diverse leslokalen, de tentoonstellingsruimte van bedrijven en de kas met onderzoeksafdelingen. Na het vertrek van de Koningin was er 's middags een interactief programma met diverse workshops die als thema 'Duurzame glastuinbouw – Geef de wereld door' hadden.

Trots

Na een periode van hard werken en het inrichten van alle afdelingen in het World Horti Center kan teruggekeken worden op een geslaagde openingsdag. Atie de Gier, directeur Lentiz/MBO Westland, is tevreden: "Het was een mooie Westlandse opening met een oranje tintje waarbij we het World Horti Center op een podium gezet hebben en hebben laten zien wat het te bieden heeft voor Nederland en de rest van de wereld. Hierbij was de betrokkenheid van de vele partners in het WHC duidelijk zichtbaar." Directeur-eigenaar van Forever Plants group, Erik Persoon, mocht tijdens de rondleiding de Koningin vertellen over zijn bijdrage aan het centrum. "Het was een geweldige ervaring om haar te laten zien hoe in het Westland bedrijven, scholen en andere instellingen kunnen samenwerken en dat wij met ons bedrijf, dat groene meubelstukken levert, hieraan meedoen. Mijn zoon Thom, die mede-eigenaar is, was ook bij het gesprek aanwezig en we zijn er trots op dat we als vader en zoon haar wat mochten vertellen."

Workshop

Een van de workshops op de middag was 'Watermonitoring met onderwaterdrones'. In het water naast het World Horti Center liet een student van de hbo-studie Watermanagement zien hoe door middel van een watercamera onderzoek wordt gedaan. Op een laptop werd getoond hoe onder meer de kwaliteit en de temperatuur van het water gemeten wordt. Piet Hartog, docent Watermanagement bij Lentiz/MBO Westland, legde uit wat het nut is van dit onderzoek: "Het is een redelijk nieuwe techniek, waarbij je kunt zien wat er in het water zit, hoe de bodem en de beschoeiing eruitziet en dat je door het nemen van monsters de waterkwaliteit kunt meten. Dankzij deze camera's worden onderzoekers niet meer in een gevaarlijke situatie geplaatst want je weet nooit zeker wat er zich onder het wateroppervlak bevindt en of je dus veilig het water in kunt gaan."

Afsluiting

Peet van Adrichem, voormalig directeur van Demokwekerij Westland, was deze dag gastheer en hij leidde de Koningin rond. Hij heeft genoten van de opening: "Het was superleuk en heel erg inspirerend om alles aan de Koningin uit te leggen. Ze was heel geïnteresseerd! De opening van vandaag is voor de bouwers en voor onze eigen mensen een moment van afsluiting. Iedereen heeft zijn best gedaan en het ziet er hier nu prachtig uit met alle bloemstukken en hoe alles staat en werkt. Het was een mooie dag. En nu gaan we weer gewoon aan het werk."