Westlanders willen feestweken voor eigen bevolking

Redactie 13-03-2018
Foto: PR

Het merendeel van de Westlanders, 77,1% maar liefst, vindt dat evenementen in deze gemeente zich moeten richten op de Westlandse bevolking. Dat blijkt uit de enquête over het evenementenbeleid die de gemeente onlangs hield. De vragenlijst werd 6155 keer ingevuld. Vooral veel jongeren tussen de 18 en 25 jaar vulden de enquête in: 20,4%.

Uitslagen

De enquête leverde een aantal interessante uitkomsten op. Zo zijn Westlanders verdeeld over de ontwikkeling dat feesten steeds massaler worden. 43,8% vind het een goed, 40,3% vindt het slecht. De kwaliteit van evenementen wordt goed (64,5%) tot zeer goed (18,7%) bevonden, maar 19,1% voelt zich soms onveilig. Dat komt dan vooral door massaliteit (53,2%), agressie (49,5%) en dronkenschap (49,1%). De inzet van politie tijdens feestweken mag volgens 56,9% van de inwoners ten koste gaan van andere taken van de politie. 30% vindt dat onacceptabel.

Strengere controles op alcoholgebruik door jongeren onder de 18 is volgens 59,5% van de invullers een goed idee. 33,9% is daar op tegen. 62,7% vindt dat jongeren onder de 18 die gedronken hebben de toegang tot een evenement ontzegt mag worden. Het idee om alle feestweken in dezelfde week te houden wordt genadeloos afgeschoten door 89,9% van de Westlanders en de komst van een speciaal evenemententerrein is volgens 61,9% wenselijk.

Bijeenkomst

De uitslagen werden maandag 12 maart gepresenteerd in De Kiem in 's-Gravenzande tijdens een participatiebijeenkomst. Op 23 april wordt een tweede bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst worden de denkrichtingen gepresenteerd en worden de reacties geïnventariseerd en besproken. De verwachting is dat de gemeenteraad in het najaar het evenementenbeleid voor 2019 kan vaststellen. De uitgebreide uitslag van de enquête, zoals die is ingevuld door inwoners, ondernemers en organisatoren staat op www.gemeentewestland.nl/evenementen