GBW: 'Coalitie al bekend voor verkenners op pad gingen'

Redactie 16-05-2018
Foto: Marieke Boon

De nieuwe Westlandse coalitie kende zijn vorm al voordat de verkenners Matthé Elema en Koos Karssens aan de slag gingen om de verschillende combinaties te onderzoeken en te wegen. Dat blijkt uit een persoonlijke mailwisseling tussen beoogd CDA-wethouder Piet Vreugdenhil en Remmert Keizer, fractievoorzitter van oppositiepartij GemeenteBelang Westland.

Keizer laat in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag weten dat CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil en LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer direct na de verkiezingen een gesprek hebben gevoerd waarin een coalitie met CDA en LPF serieus is uitgesproken. Nadien zijn de verkenners op pad gegaan. Hun conclusie sloot aan op de voorkeur van het CDA.

GBW vraagt zich af waarom het CDA nog verkenners had aangesteld als de grootste partij die mag formeren, zijn voorkeur al helder had. "In feite zijn die beste mannen Karssens en Elema dus alleen gebruikt om GBW het slechte nieuws te brengen," stelt Keizer, die het proces ziet als poppenkast.

De kersverse wethouder Piet Vreugdenhil en tot voor kort fractievoorzitter van CDA Westland, spreekt niet tegen dat de voorkeur van het CDA bij de huidige coalitie lag. CDA, LPF, VVD en ChristenUnie/SGP zijn de huidige coalitiepartijen. Het CDA had deze coalitie ook op een andere manier tot stand kunnen laten komen. Een gesprek met alle partijen voeren, of de eigen voorkeur aangeven en daarmee aan de slag gaan, waren ook opties, zegt Vreugdenhil. Maar via verkenners kon de fractie volgens Vreugdenhil beter de onafhankelijke voorkeuren voor samenwerkingsvormen van de verschillende fracties horen.