Heulse Aanpak wil fietsbrug richting Kwintsheul

Redactie 24-05-2018
Foto: Archief \/ Thierry Schut

De geplande loopbrug bij het Jaagpad naast de historische druiventuin de Sonnehoeck moet meer richting Kwintsheul worden aangelegd, vindt bewonersbelangenvereniging De Heulse Aanpak. Bovendien moet het geen loopbrug, maar een fietsbrug worden om de wijkbewoners gemakkelijker in het dorp te krijgen.

Huidige plannen laten zien dat er een loopbrug komt vanaf het Jaagpad naar de nieuwe wijk De Gouw, aan de overkant van het water. Onhandig, stelt de Heulse Aanpak bij monde van Han van der Goes. Hij spreekt in tijdens de commissie van woensdag en pleit voor de aanleg van een fietsbrug over de Hollewatering. Die moet net iets voor de bocht bij de Sonnehoeck komen en meer in de richting van Kwintsheul. Zo kunnen bewoners van de Gouw ook gemakkelijk naar Kwintsheul.

'Omfietsdorp'

Kwintsheul is nu voor de wijkbewoners een 'omfietsdorp'. Zij rijden of fietsen gemakkelijker naar Den Haag of Wateringen dan naar hun eigen centrum, Kwintsheul. Van der Goes vindt dat zorgelijk. Het dorp vergrijst in rap tempo. Basisschool de Andreashof ontving dit schooljaar zeven nieuwe leerlingen in groep 1, vorig jaar ging het om veertien kinderen. "Het moeten er dertig zijn om een school bestaansrecht te geven,'' aldus Van der Goes.

Hij ziet dat ouders uit de Gouw hun kinderen gemakkelijk naar de Wateringse school Hofvilla (voorheen Pius X) brengen. Die barst al uit zijn voegen terwijl de Heulse Andreashof met lege lokalen kampt. Om de vitaliteit in Kwintsheul te behouden, is het belangrijk dat kinderen er naar school gaan, betoogt Van der Goes. En daarom is het noodzakelijk een brug waar ook fietsers overheen kunnen op een logische plek aan te leggen en deze te laten aansluiten op een fietspad langs de Hollewatering.

Mini-rotonde

Van der Goes stelt voor een kleine rotonde met twee aansluitingen aan te leggen in de bocht. Een mini-rotonde kan volgens hem de snelheid uit het verkeer te halen en de Hollewatering fietsvriendelijker te maken.

D66 laat weten wel iets voor verplaatsing van de brug te voelen. Ook ziet de fractie meer in een fiets- dan in een loopburg. Alleen de rotonde ziet D66 niet zitten. Raadslid Maxim van Ooijen denkt eerder aan de aanleg van een fietspad waarop fietsers in beide rijrichtingen kunnen fietsen.

Wethouder Cobie Gardien (LPF, ruimtelijke ordening) heeft toegezegd in gesprek te gaan met de Heulse Aanpak.