Gang van zaken: 'Het is pas een goede verkoop als klanten 100 procent tevreden zijn'

Redactie 22-09-2018
Foto: Rolf van KoppenPaul van der Hoeven: \Ik wilde de producten zien en voelen en vergelijken. Hier in Fitwinkel Naaldwijk kan dat.\

Als je bij de naam Fitwinkel Naaldwijk denkt dat er een paar hometrainers, wat sportkleding en gewichtjes te vinden zijn, dan weet je dat je je hebt vergist zodra je de enorme winkel aan de Hovenierstraat 122 in Naaldwijk binnenstapt. "We hebben apparaten voor iedereen, van jong tot oud, of het nu gaat om fit worden of blijven of om revalidatie," zegt eigenaar Paul van der Hoeven.

door Lisette Eindhoven

Fitwinkel Naaldwijk is onderdeel van een franchise met vier winkels in Nederland. "Toen ik twee jaar geleden begon, kwam ik uit de bloemenhandel. Ik wist privé wel van alles over fitness, ik sport ongeveer vier keer per week, maar zakelijk moest ik er nog van alles over leren. De franchise kwam toen goed uit, zij doen vooral de online marketing," zegt Paul. Inmiddels heeft Paul voldoende ervaring en heeft hij de franchisegever minder nodig. "Ik koop 90 procent direct bij de grote importeurs in en 10 procent via de franchise."

De klanten

Hoewel klanten in theorie ook online kunnen bestellen via de centrale site, ziet Paul zijn klanten het liefst in zijn winkel. "Wij verkopen een breder assortiment van goede kwaliteit. We vragen de klanten eerst wat zij willen. En pas als ze hun keuze hebben gemaakt, brengen we onze eventuele kortingsactie onder de aandacht. We willen niet dat mensen alleen op basis van de prijs iets kopen." Paul heeft een diverse klantenkring. "We leveren voornamelijk aan particulieren maar ook aan fysiotherapeuten, personal trainers of we richten een bedrijfsfitness in. Paul is bijna de helft van zijn tijd op pad om potentiële klanten te bezoeken en te adviseren, de andere helft staat hij in de winkel.

Beleving

Fitwinkel Naaldwijk is volgens Paul niet zomaar een fitnesswinkel, maar biedt ook een beleving. Op de begane grond loop je door een haag van crosstrainers, hometrainers en me-movers, een soort stepfiets. Alles ziet er netjes verzorgd uit. Via twee trappen kun je naar de bovenverdieping, de entresol, voor de krachtapparaten, loopbanden en de roeimachines. Daar is ook een zitje en een kinderhoek en je kunt er koffie drinken aan een hoge houten tafel. Een tafelvoetbalspel maakt de beleving compleet.

Service

De servicegerichtheid is de trots van Paul. "Het is pas een goede verkoop als klanten 100 procent tevreden zijn. We zijn zeven dagen per week open en hebben onze eigen voorraad. De klant kan zijn apparaat direct gebruiken nadat het geleverd is. We monteren het eventueel ter plekke, ook als dat op een klein kamertje boven is." De servicegerichtheid houdt volgens Paul ook in dat de winkel altijd bereikbaar is, en dat er binnen een uur wordt gereageerd op een e-mail of WhatsApp. "Ik vind het ook belangrijk om nee te verkopen, bijvoorbeeld als een klant om iets van mindere kwaliteit vraagt waar wij geheel niet achter staan. Maar de meesten komen bij ons terug voor een tweede of derde apparaat."

Thuis sporten

Voordat Paul met Fitwinkel Naaldwijk begon was hij al thuissporter. "Ik vroeg me af waar ik verschillende apparaten van verschillende merken kon uittesten, maar dat kon alleen nog maar aan de andere kant van het land," zegt hij. "Ik wilde de producten zien en voelen en vergelijken. Hier in Fitwinkel Naaldwijk kan dat. In Pauls filosofie zijn buiten sporten, samen sporten en thuis sporten alle drie even belangrijk om gezond en in conditie te blijven. "Thuis is vooral heel praktisch, je hoeft de deur niet uit en je kunt na een half uurtje trainen gelijk even onder de douche."

Mysterie

In de Fitwinkel werken in totaal negen mensen. "Ik heb allemaal jonge gasten om me heen en dat geeft heel veel energie en humor. Ik leid ze op, maar ze nemen ook zelf kennis en nieuwe inzichten mee." Samen zijn ze ook aan het brainstormen over de toekomst. Paul is terughoudend, hij gaat uitbreiden, maar verder wil hij alleen zeggen dat hij ergens mee bezig is. "Ik houd niet van doorhobbelen," zegt hij. "Voor mij mag alles in een stroomversnelling, en als iets niet lukt, dan lukt er wel iets anders. En juist als iets niet zou kunnen, dan raak ik gemotiveerd. Ik zou elke handel aanpakken." Maar voorlopig gaat Paul uitbreiden in de fitness, hoewel het nog even een mysterie blijft wat hij precies gaat doen.