Pijlers van de samenleving: 'Deelgenoot zijn van de leefwereld is een cadeautje'

Redactie 04-10-2018
Foto: Anita LankhuijzenBrenda Toussaint: \Als plusmaatje loop je een stuk mee, tot je maatje weer zelfstandig verder kan.\

Een Plusmaatje geeft jongeren die moeite hebben om hun school af te maken een steuntje in de rug. Helpen met het plannen van huiswerk, meekijken bij een lastig vak, stimuleren en motiveren. Brenda Toussaint-van den Berg (46) uit Naaldwijk voelt zich als plusmaatje als een vis in het water. "Het is de kunst het vertrouwen te winnen en erachter te komen: waar kan ik jou in begeleiden."

door Inge Huijding

Plusmaatje is een project van Plusgroep, actief in Zuid-Holland Noord, Haaglanden en Westland. "Plusgroep biedt verschillende vormen van coaching en begeleiding aan jongeren die om allerlei redenen in het voortgezet onderwijs of het MBO dreigen vast te lopen", legt Brenda uit. "Met als doel hen te helpen hun school af te maken en een startkwalificatie te behalen. Als plusmaatje loop je een stuk mee, tot je maatje weer zelfstandig verder kan."

Leren leren

Een plusmaatjetraject duurt gemiddeld één jaar. Jongeren worden via de school aangemeld bij Plusgroep. Regelmatig contact met de ouders of verzorgers en overleg met de mentor op school is vast onderdeel van de begeleiding. Hoe vaak en waar jongere en plusmaatje elkaar zien, thuis, op school of een neutrale locatie zoals de bibliotheek, bepalen ze samen. De problemen, en daarmee de oplossingen, kunnen behoorlijk uiteenlopen, is brenda's ervaring. "Eén maatje had bijvoorbeeld weinig meer nodig dan hulp met Duits. Van een tweede was de thuissituatie nogal chaotisch, daar maakte het creëren van een rustige plek al verschil. Bij weer een ander ging het om ernstige motivatieproblemen. Dat was niet eenvoudig op te lossen, maar ik heb hem wel een aantal heel bruikbare leertools mee kunnen geven. Voor veel jongeren geldt dat ze nog moeten leren leren: ze laten ervaren hoe je een samenvatting maakt, met flashcards werkt of een mindmap gebruikt is dan heel nuttig."

Vertrouwen

Brenda investeert veel in haar maatjes. "Vertrouwen is het belangrijkst, ze moeten weten wat ze aan je hebben en wat je te bieden hebt. Vaak ga ik ook gewoon iets leuks met ze doen. Ik luister heel goed naar wat ze te vertellen hebben en neem de tijd om te ontdekken wat ze willen en waar ze goed in zijn. Soms gebruik ik een soort beroepentest, of neem ze mee naar open dag van een school. Pubers zijn geen lange termijn denkers. Ze leven zo in het nu. Maar als ze iets zien waar ze warm voor lopen en weten wat ze ervoor moeten doen, dan kan dat helpen met de intrinsieke motivatie. Maatje zijn zie ik breed. Vaak betekent het ook werken aan zelfbeeld, zelfvertrouwen. Hoe is het in de groep, word je in de klas geaccepteerd? Dat sociaal-emotionele aspect spreekt me enorm aan."

Dankbaar

Al jaren is Brenda actief als vrijwilliger bij diverse organisaties. "En ik ga er altijd 100% voor", lacht ze. "Vrijwilligerswerk is heel dankbaar, heel puur, omdat je mensen kunt helpen zonder dat geld een rol speelt. Naast het werk voor Plusgroep ben ik ook mentor bij School's Cool, dat leerlingen begeleidt bij de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. Ik werk heel graag met jongeren. Ze zijn allemaal verschillend en ik leer zo veel van ze! Deelgenoot mogen zijn van hun leefwereld is een cadeautje. Hé, ik vond het zelf ook een fantastische tijd: helemaal op je eigen manier lol maken en de wereld ontdekken!"