Pijlers van de samenleving 'Het geeft me het gevoel dat ik ergens bij hoor'

Redactie 10-10-2018
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerCarlijn Willemstijn: \Dit is voor mij de kern: open met elkaar over je problemen kunnen praten.\

Bij de voordeur van Carlijn Willemstijn zit een sticker: 'Hier kun je naar de wc'. "Een postbezorger was erg blij met die mogelijkheid," zegt Carlijn (38). Ze weet er alles van, want ze heeft al jaren een stoma en is oprichter van StomaJONG. "Als je stoma lekt dan moet je echt naar de wc, dat is zo gênant."

door Lisette Eindhoven

"Op mijn 21e kreeg ik een darmziekte waarna mijn dikke darm verwijderd werd," vertelt Carlijn. "Ik kreeg een stoma, een kunstmatige uitgang in de buikwand, en ik werd lid van de stomavereniging. De eerste contactdag voelde als thuiskomen." De vereniging zocht jonge vrijwilligers en Carlijn wilde graag een jongerenafdeling oprichten. "Ik miste een hoop specifieke informatie."

Open

Jaren later, in 2008, mocht Carlijn de eerste jongerendagen organiseren. "Er kwamen ruim tachtig jongeren tussen de 18 en 40 jaar op een sportief dagje in Uithof af. Veel jongeren bewogen niet meer omdat ze dat niet meer durfden. Bij het omkleden stond iedereen met zijn stomazakje naar de muur gekeerd," herinnert Carlijn zich. "Na afloop vergeleken we onder de douche onze stoma's en gingen we samen naar de sauna. Dit is voor mij de kern: open met elkaar over je problemen kunnen praten."

Superschrijnend

Toen Carlijn op haar 30e liet onderzoeken of ze kinderen kon krijgen, leidde dat tot complexe operaties en allerlei complicaties. "Ik kon alleen nog maar liggen en na een jaar wilde ik mijn kwaliteit van leven terug. Dus ging ik in de dagen dat ik mij goed voelde aan de slag voor de jongeren van de Stomavereniging." In 2012 richtte ze StomaJONG op, de jongerentak van de Stomavereniging. "We bespraken op een geheime facebookgroep de informatie die ik zo had gemist. Wanneer vertel je een nieuw vriendje over je stoma. Hoe ga je om met seksualiteit, met je werk? Wat kan wel, wat kan niet? Veel mensen gaan uit schaamte de deur niet meer uit. Dat is superschrijnend."

Publiciteit

Carlijn genereert met haar inzet voor StomaJONG veel publiciteit. "Ik ben zelfs geridderd," vertelt ze trots." Dat voelde wel dubbel. "Onze situatie krijgt eindelijk aandacht, met als gevolg bijvoorbeeld dat Westland geld heeft uitgetrokken voor meer openbare wc's, maar aan de andere kant hebben mensen toch hun oordeel klaar. Als ik me goed voel, zien ze niet dat ik ziek ben, en ze snappen niet hoe erg het is als je geen dagbesteding hebt. Regelmatig werken kan ik niet, maar ik heb nu een doel waar ik me op kan richten. Ik wil voor alle stomadragers het taboe doorbreken, en het werk geeft me het gevoel dat ik ergens bij hoor."

Cadeautjes

StomaJONG heeft ook een bezoekdienst voor jongeren. "We bezoeken jongeren vóórdat ze een operatie krijgen," zegt Carlijn. "Ik praat net zo lang met ze als dat nodig is en ik laat mijn stoma zien, zodat ze weten dat het er na een tijdje veel beter uitziet dan vlak na een operatie. Ik heb er in het Westland zelfs een vriendin aan over gehouden." Carlijn vertelt openhartig over haar leven met een stoma en ze ziet veel positiefs. "Ik ben blij dat ik kan meemoederen over de kinderen van mijn partner en van mijn zussen. Dat zijn echt cadeautjes. En mijn neefjes en nichtjes hebben een spreekbeurt over stoma's gegeven." Carlijn lacht. "Ze hadden een stomazakje met chocoladevla op hun buik geplakt! Nu weet de jongere generatie ook wat een stoma is." Verder speelt Carlijn, als ze zich goed voelt, klarinet bij het Fusica-orkest en gaat ze er graag op uit met de camper. "Even loskomen van het werk. Heerlijk in de natuur."