Welkom Sinterklaas!

Redactie 23-11-2017
Foto: Rolf van Koppen (archief)De Sint wordt altijd hartelijk ontvangen in het Westland.

Nog een paar nachtjes slapen en de Goedheiligman meert weer aan in Nederland. Op zaterdag 18 november vindt de officiële intocht plaats en hoewel de Sint en zijn kleurrijke Pieten die dag aanmeren in Dokkum, heeft het bonte gezelschap tijd gevonden in de drukke agenda van de Sint om ook een aantal Westlandse dorpen aan te doen. Sommige kernen worden nog dezelfde dag vereert met een bezoek, andere Westlanders moeten hun hart nog een weekje langer vol verwachting laten kloppen. Zij zijn de 25e aan de beurt. Hieronder vindt een overzicht van alle Sinterklaasintochten, zodat u geen pepernootje hoeft te missen.

De Lier

Sinterklaas doet De Lier aan op zaterdag 18 november. Vanaf 11.00 uur kunnen kinderen hun pietendiploma halen door leuke spelletjes te doen in de Hoofdstraat. Om 13.30 komt het hoge bezoek uit Spanje aan. De stoomboot zal aanmeren bij de Bleijenburgbrug tegenover 't Centrum. Vanaf 15.00 uur is er een gezellige Pietendisco bij 2Floors. Sinterklaas zal daar plaatsnemen om de kinderen te begroeten.

Maasdijk

De sinterklaasintocht in Maasdijk is op zaterdag 25 november. De sint komt om 15.00 uur aan op het grasveld bij de Tuindersweg/oude Rabobank. Daarna maakt de sint een ronde door het dorp, onder begeleiding van de Slagwerkers van EMM. De optocht duurt tot 16.00 uur. Daarna is er een Pietenmarkt, georganiseerd door de Maasdijkse winkeliers. Die duurt tot 17.00 uur.

Kwintsheul

Kwintsheul wordt op 25 november bezocht door Sinterklaas en zijn pieten, op uitnodiging van de plaatselijke ondernemersvereniging. De Sint en zijn Pietengevolg komen om 14.00 uur aan bij de Lange Wateringkade in Kwintsheul. Na het ontschepen zal de Sint achter de muziek van harmonie en drumband St. Gregorius per oldtimer een rondrit door het dorp maken. Om 15.00 uur volgt voor de Heulse jeugd een spetterend Sinterklaasfeest in de Andreashof. Voor dit feest worden lokaal gratis toegangskaarten verspreid.

Honselersdijk

Sinterklaas komt op 18 november aan in Honselersdijk. De boot komt om 13.45 aan aan de Valkehorst. Van daaruit gaat de sint per auto een route door het dorp rijden. Vanaf de Valkehorst gaat de Goedheiligman naar de Buizerdhorst, de Patrijslaan, de Pijnackerhordijklaan, de V.D. Goesstraat, het Poeldijksepad, de Elisabethvloed, de Groenlaan en tot slot de Voorhof. Daar komt de Sint rond 14.30 aan. Kinderen kunnen Sinterklaas dan een handje geven en genieten van een optreden van de meisjes van DOS.

's-Gravenzande

De intocht van de Spaanse goedheiligman in 's-Gravenzande vindt plaats op 25 november. Om 13.00 uur vaart de Sint door de Nieuwe Vaart. Om 13.30 is aankomst aan de Van Heuven Goedhartlaan. Van daaruit vertrekt het gezelschap naar het pand van de ABN Amro in de Langestraat, waar veel spektakel is en activiteiten zijn. Rond 14.45 uur komt het gezelschap aan op het Marktplein.

Op woensdag 29 november en zaterdag 2 december is er een Sinterklaashuis in de Graaf Willem II-straat. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn de Sint en Pieten aanwezig.

Monster

Monster wordt op 18 november bezocht door Sinterklaas. Om 14.00 uur komt hij aan in de haven waar hij wordt verwelkomd door een lid van het college van B en W. Door werkzaamheden aan de Havenstraat zal de optocht naar het Kerkplein gaan over het bedrijventerrein van de Kubo naar de Vlotlaan en dan via de Herenstraat naar het centrum. Op het Kerkplein houdt de Sint audiëntie. Alle kindertjes mogen hem een handje komen geven, hun tekening inleveren en in ruil hiervoor een mandarijn ontvangen. Ook is er voor alle bezoekers warme chocolademelk met een speculaasje. Rond 16.00 uur zal dit feestelijk gebeuren worden afgesloten.

Heenweg

Alle kinderen uit Heenweg tot 9 jaar zijn van harte welkom op het Sinterklaasfeest op zaterdag 25 november van 16.00 tot 18.00 uur. De kinderen kunnen via www.funenfitheenweg.nl de kleurplaat downloaden die zij vrijdag 24 november met hun schoentje op de brede buurtschool De Kameleon, Boelhouwerstraat 1 in 's-Gravenzande kunnen inleveren. Op zaterdag 25 november kunnen zij tijdens het Sinterklaasfeest kijken wat er in hun schoentje zit. Daarnaast wordt er een Sinterklaas tekenfilm gekeken en patatjes gegeten. En wie weet komt er nog wel iemand langs… Entree bedraagt € 2,50 per kind.

Wateringen

De winkeliersvereniging van Wateringen heeft Sinterklaas uitgenodigd voor een bezoek op zaterdag 18 november. Vanaf 13.15 uur zullen de eerste Pieten bij St. Josephkerk aan de Dr. Schaepmanstraat aanwezig zijn. Om 13.30 uur wordt Sinterklaas met zijn paard verwacht. Hij zal zijn weg vervolgen via de Julianastraat naar het Oude Raadhuis. Hier zal Sinterklaas rond 13.45 uur welkom geheten worden. Vanaf 14.00 zijn allerlei leuke spelletjes te doen bij de winkeliers. Om 16.00 uur wordt de Sint weer uitgezwaaid op het bordes.

Flyers met de plattegrond van de activiteiten zullen tijdens de intocht bij de winkeliers verkrijgbaar zijn.

Poeldijk

Sinterklaas legt op 18 november in Poeldijk dit jaar een andere route af dan normaal. Dit vanwege werkzaamheden. De Sint komt per boot om 13.15 aan bij de Terwebloem en gaat daarna richting de Voorstraat. Aan het eind gaat het gezelschap naar links, richting de Jan Barendselaan. Over de Jan Barendselaan naar de Rijsenburgerweg. Linksaf de Rijsenburgerweg op, langs de Jumbo. Rechtsaf bij de Gantelbrug, over de Gantel naar de schuur van Huub van Leeuwen. Aan het einde gaat de koets over het Poeldijkse Pad en de kinderen over de Bredenel richting de schuur van Huub van Leeuwen.

Ter Heijde aan Zee

Ook de kleine kern van Ter Heijde aan Zee krijgt bezoek van het Spaanse gezelschap. In de nacht van 24 op 25 november komt de kindervrind aan op het strand van Ter Heijde, recht voor het slag van Hotel Elzenduin. De sint zal de nacht doorbrengen in het Fletcher hotel. Op 25 november om klokslag 11.00 uur zal St. Nicolaas en zijn gevolg op het bordes aantreden. Hij wordt dan verwelkomd met muziek en The Maranto's. Daarna volgt een rondrit en zoals gebruikelijk zullen alle straten van het dorp met een bezoekje worden vereerd. Het verzoek aan de bewoners is om vanaf 10.00 uur de vlag uit te hangen om de happening nog feestelijker te maken. De optocht zal zo'n 50 minuten duren. Na afloop kunnen alle kinderen die een kleurplaat hebben ingeleverd en daarvoor een bonnetje hebben gekregen een verrassingzakje afhalen bij de zwarte Pieten op het bordes van het hotel.

Naaldwijk

Ook dit jaar komt Sinterklaas met zijn Pieten weer naar Naaldwijk en wel op zaterdag 18 november. Vanaf 13.00 uur begint aan het water bij Sporthal de Pijl het feest. De Minister van Feest en Jelger de goochelaar zijn daarbij aanwezig. Om 13.30 uur zal de Sint aankomen aan de kade in Naaldwijk. Er wordt gefluisterd dat de grote pakjesboot dit jaar misschien wel te zwaar is, dus de Pieten hopen dat er ook sterke papa's en mama's aan de kade staan…

Vanaf 14.15 zal de Goedheiligman op zijn trouwe paard vertrekken naar het centrum van Naaldwijk. Vanwege de herinrichting van het Wilhelminaplein, is er dit jaar geen podium maar zal de Sint te voet door het centrum lopen. Daar neemt de kindervriend natuurlijk de tijd om handjes te geven, tekeningen te ontvangen of met je op de foto te gaan. Tot 16.00 zal het Spaanse gezelschap in Naaldwijk te zien zijn.