Rugstreeppad vertraagt NAM-werkzaamheden Monster

Nieuws
"De werkzaamheden van de NAM beginnen later dan gepland." (Foto: "Google Maps")

De NAM was van plan deze maand te beginnen met het storten van beton op de oude gaswinlocatie bij Molenslag. De mogelijke aanwezigheid van de rugstreeppad heeft dat echter verhinderd. Het zand op de NAM-locatie bij Molenslag in Monster blijkt van een aantrekkelijk soort voor de rugstreeppad. Het diertje kan daardoor mogelijkerwijs in het gebied voorkomen. Of hij er werkelijk zit, valt nu niet te zeggen. De rugstreeppad graaft zich namelijk in de winter in.

De werkzaamheden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de oude gasput bij Molenslag in Monster compleet te dichten, beginnen later dan gepland.

Als de aarde weer op temperatuur is, komt hij weer tevoorschijn. Het onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van het amfibie wordt daarom uitgevoerd in maart of april. Tot die tijd worden er amfibieschermen om het terrein geplaatst. Die moeten voorkomen dat rugstreeppadden die wellicht op nabijgelegenheden terreinen zitten naar het NAM-terrein gaan.

Zodra de (wettelijk verplichte) natuurtoets heeft uitgewezen dat het gebiedje rugstreeppadvrij is, kan de aardoliemaatschappij beginnen met de uitvoering van de werkzaamheden. Eerst moet de zandgrond geschikt worden gemaakt voor de boortoren. Daartoe wordt eerst beton gestort.

Haarscheurtje

De NAM moet de werkzaamheden uitvoeren om een oude gasput te dichten. De oude gaswinlocatie werd twintig jaar geleden afgesloten. Onderzoek door een student van de universiteit van Utrecht toonde vorig jaar oktober echter aan dat er van volledige afsluiting geen sprake kon zijn: dagelijks kwam er nog 1 tot 2 liter methaan vrij. Nader onderzoek door de NAM heeft hetzelfde uitgewezen. Er bljkt een haarscheurtje in de buitenlaag van een van de betonnen randen om de dichtgestorte put te zitten.