Gaskraan bij Maasdijk en Monster dicht

Redactie 14-02-2018
Foto: []

De gaskraan op de winningslocaties in Monster en Maasdijk is dichtgedraaid op last van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die gaf de NAM dinsdagmiddag 24 uur de tijd om de gaswinning te stoppen, omdat de NAM meer gas uit de grond haalt dan is toegestaan.

Theodor Kockelkoren, Inspecteur-generaal der Mijnen van SodM: "We moeten er in Nederland van op aankunnen dat bedrijven die gas winnen zich aan de gemaakte afspraken houden; die zijn er niet voor niets. Als dat niet gebeurt, ondermijnt dat het vertrouwen in de gaswinning. Daarom grijp ik nu in."

In Maasdijk werd 85 miljoen Nm3 gas gewonnen, vier keer zoveel dan de 22,8 miljoen Nm3 dat was toegestaan. Voor Monster was maximaal 102 miljoen Nm3 gas toegestaan, maar hier werd 30 miljoen Nm3 teveel gas gewonnen. Omdat de NAM de afspraken over de maximale productie niet nakomt, legde SodM een dwangsom op. Binnen 24 uur moest de NAM de productie in Maasdijk en Monster stoppen, daarna moet de NAM een dwangsom van 50 eurocent betalen voor elke Nm3 (kuub) gas die vanaf dat moment nog gewonnen wordt. Die kan oplopen tot 2 miljoen euro.

Vorig jaar augustus kwam al naar buiten dat de NAM meer gas had gewonnen dan was toegestaan. Die verdedigde zich dat de overschrijding grotendeels was toe te schrijven aan een verschil in rekenmethode en meetmomenten. Toch heeft de NAM direct gehoor gegeven aan de opdracht SodM en de gaswinning in Maasdijk en Monster stilgelegd.