Overleven zonder smartphone

Nieuws
"De leerlingen leverden drie dagen hun telefoon in." (Foto: "PR")

Drie dagen lang werkten de leerlingen uit 5 vwo van ISW Gasthuislaan in Naaldwijk mee aan het vakoverstijgende ‘project zonder telefoon’ tijdens de lessen Levensbeschouwelijke vorming (LV) en Nederlands. In het kader van het onderwerp ‘Vrijheid’ hebben de leerlingen tijdens de lessen LV thema’s als privacy, schijnvrijheid en de angst voor eenzaamheid besproken. De link naar het gebruik van mobiele telefoons en social media werd snel gelegd.

De leerlingen hebben van 12 tot en met 14 februari drie dagen lang kunnen reflecteren op hun ervaringen tijdens het overleven zonder smartphone. Alle leerlingen namen deel aan het project en konden kiezen uit drie varianten: drie dagen lang overleven zonder smartphone, drie schooldagen de telefoon inleveren maar aan het einde van de dag meenemen en drie dagen de telefoon behouden maar door middel van een app het telefoongebruik monitoren.

Na een gezamenlijke aftrap op 12 februari om 12.00 uur maakten de leerlingen hun keuze en keerden veel leerlingen terug tot een telefoonloze periode. Bij het vak Nederlands werden de leerlingen uitgedaagd om te reageren op een hypothetisch telefoonverbod op school. De resultaten van het project worden tijdens de lessen LV en Nederlands teruggekoppeld.