‘Maak serieus werk van uitbuiting arbeidsmigranten’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

De uitbuiting van arbeidsmigranten in Westland moet serieus worden aangepakt. Daarom moet er een ‘basis’ komen - een team van zes tot acht personen - dat misstanden boven water krijgt en aanpakt. Dat zegt Edward van der Torre van het bureau Lokale Zaken tijdens zijn presentatie van het rapport ‘Verkenning uitbuiting arbeidsmigranten gemeente Westland’.

Lokale Zaken werkte samen met het Regionale Informatie en Expertise centrum (RIEC) Den Haag dat zich bezighoudt met de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, zoals arbeidsmigrantenuitbuiting, dat een vorm van mensenhandel is.

Van der Torre sprak met onder meer verschillende ambtenaren om het probleem te schetsen. Het viel hem op dat de geïnterviewden op veel vragen geen antwoord hadden. De omvang van de uitbuiting van arbeidsmigranten is volgens het rapport dan ook onbekend bij de gemeente. “Bedrijven worden te weinig gecontroleerd en bij misstanden wordt er ternauwernood opgetreden. De wens van bedrijven om met rust te worden gelaten, wordt daarmee gehonoreerd,’’ zegt Van der Torre.

Opmerkelijk

Verder vindt hij het opmerkelijk dat de gemeente wel controleert op de huisvesting van arbeidsmigranten, maar niet op arbeidsuitbuiting. Volgens hem liggen die twee soorten overtredingen dicht bij elkaar. Maar: “De fixatie op de huisvesting en het achterwege laten van handhaving wanneer regels worden overtreden, is vanzelfsprekend bij de gemeente.’’ Hij begrijpt dat ondernemers daarop uitproberen of de gemeente wanneer zij ‘a ‘zegt ook ‘b’ zegt.

Van der Torre betwijfelt zeer sterk of arbeidsmigranten zelf aan de bel trekken wanneer er iets in de arbeidsomstandigheden niet in orde is. “Maar het ligt voor de hand dat er zaken spelen.’’

Legaliteit

Het probleem van uitbuiting is niet eenvoudig, omdat het zich afspeelt binnen de legaliteit. En: “Als een Pool instemt met de behandeling die hij krijgt, wil dat nog niet zeggen dat deze behandeling ook in orde is.’’

Volgens Van der Torre worden kleinere overtredingen makkelijk oogluikend toegestaan bij bedrijven die het moeilijk hebben en daardoor ‘wat anders omgaan’ met de regels. “En daar hebben we dan begrip voor.’’

Maar volgens de ondervraagden komt intimidatie vaak voor en nemen werkgevers ook vaak paspoorten van arbeidsmigranten in. Werd hen gevraagd de zaken concreet te naken, dan hield het verhaal vaak op, laat Van der Torre weten.

Huisvesting

Hand in hand met de arbeidsuitbuiting is er het probleem van de huisvesting. “Voor bedrijven die de huisvesting zelf regelen, omdat de overheid het niet doet, is het dubbel verdienen. Er kan 250 euro worden gevraagd per bed in een kamer. Dat is ondermijning van de huisvestinsgwet,’’ zegt Van der Torre.

Volgens de onderzoeker moet er een team komen waar niet alleen de gemeente een rol in speelt, maar bijvoorbeeld ook de belastingdienst. “Stel er een persoon verantwoordelijk voor en maak er echt werk van. Ga met verschillende partijen eens goed om tafel en ga serieus handhaven,’’ stelt Van der Torre. Daarbij vindt hij het ook belangrijk dat iedereen zich vrij moet voelen een dergelijk probleem te melden.

WIT

Bij LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer roept dat direct associaties op met het opgeheven Westlands Interventie team (WIT). Hij haalt de controles in herinnering die hij typeert als razzia’s. Maar dat is niet wat de rapporteurs voor ogen hebben. Van der Torre stelt voor een team van zes tot acht personen van binnen en buiten de gemeente samen te stellen dat geen razzia’s uitvoert, maar wel acties onderneemt die effect hebben op de langere termijn.

Burgemeester Agnes van Ardenne komt over drie maanden met de stand van zaken over het oprichten van een team dat wat haar betreft ook Signaalteam of Informatieteam kan heten.