Omzet veiling iets lager dan vorig jaar

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Royal FloraHolland")

In de eerste helft van 2018 bedroeg de omzet van Royal FloraHolland ruim 2,6 miljard euro, een fractie minder dan die in de eerste zes maanden van 2017. De gemiddelde prijs van bloemen was 3,9% hoger, van kamerplanten 0,3% en van tuinplanten 2% hoger. De hogere prijzen compenseerden het effect van de lagere aanvoer. De aanvoer daalde met 4%, hetgeen volledig voor rekening kwam van de aanvoer van bloemen. De aanvoer van kamerplanten en tuinplanten is wel toegenomen. Op logistiek gebied zijn de kengetallen sterk verbeterd ten opzichte van de eerste helft van 2017.

Snijbloemen

De aanvoer van snijbloemen daalde met ruim 250 miljoen stelen, waarvan ongeveer de helft rozen. Met name in mei en juni was er minder aanvoer vanuit Afrika, onder meer vanwege lagere temperaturen en veel regen. In die periode was sprake van hoge prijzen. In juni was de gemiddelde prijs van rozen bijna 30% hoger dan in juni 2017. De gemiddelde prijs van de top 15 snijbloemen was in die maand 22% hoger dan vorig jaar, met een hogere omzet van 10% voor die top 15 als gevolg.

Kamerplanten

Bij de kamerplanten nam de omzet toe met 1,1% doordat zowel de aanvoer als het gemiddelde prijsniveau toenam. Binnen de groep van de kamerplanten staat de prijs van Phalaenopsis (orchidee) onder druk. De gemiddelde prijs van dit product daalde met bijna 10%, bij een toegenomen aanvoer van 5%. Overigens wordt zo’n 85 procent van de pot-orchideeën via bemiddeling verkocht en de andere 15 procent via de klok. Kwekers die klanten aan zich weten te binden, doen het nog altijd goed. Opvallend is de sterk groeiende populariteit van arrangementen. De aanvoer hiervan groeide in de eerste zes maanden met 65%.

Tuinplanten

Het tuinplantenseizoen had een valse start. Door een koude periode midden in het violenseizoen kwamen de prijzen van bijvoorbeeld violen zwaar onder druk te staan. De opgelopen achterstand werd in de loop van de eerste zes maanden helemaal weggewerkt. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 2,8%. De aanvoer nam met 0,7% toe, het gemiddelde prijsniveau steeg met 2%.

Klok en logistiek

Het aandeel van de klok in de totale omzet is in de eerste zes maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2017 conform verwachting licht afgenomen van 43% naar 42%. Het aandeel directe verkoop bedraagt daarmee 58%.

De logistieke kengetallen waren op alle onderdelen beter dan in de eerste helft van 2017. Genomen maatregelen, zoals vroegveilen, werpen hun vruchten af. De doorlooptijden waren zowel voor kloktransacties als direct substantieel beter. Voor kloktransacties is het in 95,4% van alle gevallen volgens afspraak, een verbetering van 4% ten opzichte van 2017. Bij directe transacties is de doorlooptijd in 98% van de gevallen korter dan 1 uur, een verbetering van 11%.