Eerste stap naar woningen Rijnvaart

Redactie 16-07-2018
Foto: Jacques ZorgmanHet bord aan de Rijnvaartweg verwijst naar de nieuw te bouwen wijk.

Met het onthullen van een object aan de Rijnvaartweg in 's-Gravenzande is vrijdag een eerste stap gezet richting de realisatie van aardgasvrij wonen in de nieuwbouwwijk Rijnvaart. Het object, een bord met een grote pijl, verwijst naar het aardgasvrije karakter van de wijk. Wethouder Snijders werd voor de onthulling geassisteerd door afgevaardigden van Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) en HVC Groep, producent van duurzame energie. ONW is de eerste partij die in Rijnvaart met de ontwikkelaars is overeengekomen om aardgasvrijt e bouwen. Van de vijf ontwikkelaars sluiten vier ontwikkelaars de woningen aan op het aan te leggen warmtenet, één ontwikkelaar voorziet de woningen van een warmtepomp.

Het warmtenet wordt aangelegd door HVC en betekent een forse verduurzaming. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen op zo'n 2 tot 3 kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in zodat deze weer kan worden verwarmd. Zo vormt het net een gesloten cirkel.

Rijnvaart maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Waelpark en biedt ruimte aan maximaal 325 woningen met een groene en waterrijke zone door de woonwijk.