Teleurstelling over besluit Blankenburgtunnel

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Rijkswaterstaat")

Natuurorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van Raad van State dat de Blankenburgtunnel er mag komen. Onder andere Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de Midden-Delfland Vereniging hadden beroep aangetekend tegen de aanleg van de nieuwe snelweg. De RvS heeft de bezwaren tegen het tracébesluit ongegrond verklaard.

Vogelsoorten

De natuurorganisaties vinden dat door de aanleg natuur, landschap en recreatie van Midden-Delfland ernstig worden aangetast. Men is bang dat de diverse zeldzame vogelsoorten in natuurgebied De Rietputten zal verdwijnen. Ook denken de organisaties dat de leefomgeving zal worden aangetast door luchtvervuiling. “De Blankenburgtunnel lost niets op, maar maakt wel veel kapot. Het is dus erg zuur dat zo’n onverstandig besluit juridisch wel in orde blijkt te zijn en de weg daarom aangelegd mag worden”, aldus campagneleidster Susanne Kuijpers van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland namens de organisaties.

Aanleg

Rijkswaterstaat kondigt aan dat in september van dit jaar de werkzaamheden zullen starten. De natuurorganisaties hopen dat het ministerie en de uitvoerende aannemer bij deze forse ingreep overlast voor omwonenden en plant- en diersoorten tot een minimum beperken. “En dat bij eventuele toekomstige plannen om de bereikbaarheid te verbeteren zorgvuldiger wordt omgegaan met de leefomgeving van omwonenden, natuur en landschap.”