Interpellatiedebat loopt met sisser af

Nieuws
Wethouder Gardien noemt het verloop van de publicatie rommelig.
Wethouder Gardien noemt het verloop van de publicatie rommelig. (Foto: Thierry Schut)

Wethouder Cobie Gardien (LPF, Planontwikkeling) is dinsdagavond ter verantwoording geroepen door fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig en door Benjamin Hofland, fractievoorzitter van D66, over het verloop rond de extra raadsvergadering in de zomervakantie.

door Evelyne Lammerding

De extra vergadering van 14 augustus werd in beslotenheid gehouden, maar de afspraken over het vervallen van de geheimhouding, de informatieverstrekking en de communicatie op alle gebied liet veel te wensen over, stellen WV en D66. De fracties hadden daarom een interpellatiedebat aangevraagd.

Passief

Een grote clash tussen wethouder Cobie Gardien (LPF) en Westland Verstandig en D66 is uitgebleven. Wel knettert het nog even tussen de fractie van LPF en de twee indieners van de oppositiepartijen als LPF-raadslid John Witkamp de raadsleden een passieve houding verwijt. Hij doet dat als D66 stelt dat de raad 48 uur voor de vergadering compleet in het duister tast over het precieze onderwerp van de vergadering.

Witkamp stelt dat de raad de vergadering zelf heeft toegestaan en drie dagen de tijd heeft gehad te vragen waarover het ging. Daarop geeft PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier aan dat hij tot drie keer aan toe aan de bel had getrokken, maar geen antwoord kreeg. Waarop Witkamp vindt dat De Gier het daar niet bij had moeten laten zitten. Maar Hofland wijst erop dat de stukken simpelweg inzichtelijk moeten zijn voor de raadsleden. Peter Duijsens doet het relaas van Witkamp af als onzin.

Ontbrekende informatie

Westland Verstandig en D66 wilden weten waarom de raad niet was geïnformeerd over de stand van zaken van het initiatief van uitzendbureau NL Jobs. Die wil een arbeidsmigrantenhotel op Honderdland fase 2 bouwen. De gesprekken met de gemeente lopen sinds het begin van het jaar. Ook lag er al een quick scan bij de gemeente. Beide fracties menen dat de raad op 14 augustus een ander besluit had genomen als die informatie voorhanden was.

Daarnaast vinden de twee fracties de hele communicatie rond de vergadering een sof. Een uur voor aanvang kregen zij te horen waarover de vergadering precies zou gaan. Na afloop ontstond onduidelijkheid over het vervallen van de opgelegde geheimhouding en de datum van publicatie van het voorbereidingsbesluit dat de raad had genomen. Met andere woorden: een grote chaos die wat betreft de twee fracties in zijn geheel voorkomen hadden kunnen worden.

Reactie

De wethouder geeft in haar reactie aan dat ze snel wilde handelen, omdat ze ontdekte dat het bestemmingsplan ruimte liet voor een wildgroei aan arbeidsmigrantenhotels op Honderdland fase 2. De gemeente zou geen grip hebben op de drie ‘eilanden’ waarin Honderdland fase 2 is verdeeld. “Het kon overal,’’ zegt zij. De zaak was volgens haar zo urgent dat een extra, besloten raadsvergadering in vakantietijd volgens haar nodig was.

Op de vraag waarom de raad niet werd geïnformeerd over het initiatief van uitzendbureau NL Jobs, antwoordde Gardien dat dit niet ter sprake kwam in de vergadering. Over het bestaan van een quick scan zou zij niets hebben geweten. En het verloop van de publicatie en de inwerkingtreding van het voorbereidingsbesluit vindt zij rommelig verlopen. “Spijtig,’’ aldus de wethouder.

Ook de belangstelling van Westbrick om een arbeidsmigrantenhotel te bouwen, kwam de 14e augustus niet ter sprake. Dat kwam doordat de initiatiefnemer zijn aanvraag had ingetrokken, zegt Gardien. “Dan bestaat zo’n aanvraag voor ons niet meer.’’ Daarom hoefde zij de raad er niet over bij te praten, stelt zij. Dat Westbrick de aanvraag introk om deze aan te passen en niet vanwege verloren belangstelling, speelde voor de wethouder geen rol.

Burgemeester Agnes van Ardenne trok het boetekleed aan en zei dat ze de communicatie over de vergadering anders had moeten aanpakken. Achteraf bezien had zij vrijdag de 10e contact moeten zoeken met de fractievoorzitters, zegt zij.

Conclusie

Duijsens concludeert na afloop van het debat dat het college niet goed heeft gehandeld in augustus en dat het in de toekomst beter moet. Hij benadrukt dat het college in het vervolg wel alle informatie aan de raad moet verstrekken.

Hofland vindt het goed te horen dat het college de gang van zaken ook betreurt en roept ook met klem op in de toekomst wel correct te handelen. Beide fracties willen het nieuwe werkprogramma van het college dat maandag wordt gepresenteerd, als een nieuwe start zien.

Motie

Een motie van GemeenteBelang Westland draait een deel van het voorbereidingsbesluit terug. Gardien heeft nog geprobeerd de motie tegen te houden, maar fractievoorzitter Remmert Keizer heeft vastgehouden aan zijn motie die het met 19 voor en 18 stemmen tegen heeft gehaald.