Fonds Westland en Fonds 1818 gaan fuseren

Nieuws
Afbeelding
(Foto: PR)

Per 1 januari gaat Fonds Westland op in het Haagse Fonds 1818. De fusie ligt gevoelig. Tegenstanders vrezen dat het Westlandse geld in het fonds ‘naar Den Haag’ gaat en dat de afstand tussen de Westlanders en het fonds te groot wordt. Onzin, meent het bestuur van Fonds Westland.

“Het bestuur van Fonds Westland is ervan overtuigd dat de Westlanders het beste af zijn met de afspraken die we nu hebben gemaakt met Fonds 1818”, zegt Mark Stolk, voorzitter van Fonds Westland. “Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het Westland de weg naar Fonds 1818 zal weten te vinden, en Fonds 1818 omgekeerd de weg naar het Westland. Met Fonds 1818 is duurzame ondersteuning van al die mooie Westlandse initiatieven voor de toekomst beter gewaarborgd.”

Buitengebied

Daarmee doelt Stolk onder meer op Themapark De Westlandse Druif en de jaarlijkse bijdragen aan specifiek Westlandse projecten zoals het Varend Corso en de Zomerbloemententoonstelling. Tegenstanders van de fusie zijn bang dat het Monsterse themapark eveneens in Haagse handen zou komen en dat Westland als ‘stukje buitengebied’ vaak achter het net zal vissen. Vooral sportcomplexen, die altijd veel baat hebben gehad bij de donaties van Fonds Westland, zouden buiten de boot vallen.

Druiven

Volgens het bestuur van Fonds Westland is het samengaan juist nodig om de beschikbaarheid van voldoende geld voor donaties in het Westland veilig te stellen voor de toekomst. De donaties aan het corso en de bloemententoonstelling gaan vooralsnog in dezelfde omvang door. Ook sporters zouden zich geen zorgen hoeven te maken: Voor zover het beleid van Fonds Westland voor sport ruimer was dan dat van Fonds 1818 komt er vooralsnog een jaarlijks budget van maximaal 50.000 euro beschikbaar uit een speciaal SportFonds Westland, hebben de fondsen afgesproken. De Westlandse Druiventuin wordt ondergebracht in een aparte stichting die zal beschikken over voldoende middelen om alle bestaande verplichtingen van De Westlandse Druif na te kunnen komen en om de exploitatie van de Druiventuin in de komende jaren te ondersteunen. Verder komen er Westlandse ambassadeurs die een brugfunctie zullen vervullen tussen de Westlandse samenleving en Fonds 1818 en een communicatiecampagne die in de lente van 2019 van start gaat moet de Westlanders bekend maken met Fonds 1818.

Handtekeningen

De tegenstanders vormden een comité en startte een internetpetitie om de fusie te voorkomen. Sinds eind september werden zo’n 630 handtekeningen gezet. De petitiestarters willen deze woensdag om 10.00 uur ‘s morgens een campagne aftrappen bij Grand Café Bij 5 in Naaldwijk om in totaal 10.000 handtekeningen te verzamelen. Het is onbekend of deze aftrap door is gegaan nu de fusie reeds beklonken is.