MensenLeven: ‘Statiegeld op verpakkingen móet er komen’

Nieuws
"Bianca Tiegelaar met haar kleurige afvalboom." (Foto: "gh")

Ze wordt ook wel ‘de schoonmoeder’ van het Westland genoemd. Niet in de betekenis van een familielid, maar als de dame die zich zo inzet voor het schoonhouden van de leefomgeving. Bianca Tiegelaar uit Monster is fanatiek bezig om de boodschap over te brengen dat we écht aandacht moeten hebben voor ons milieu.

door Geraldine Hindriksen

Bianca Tiegelaar (43) groeide op in Naaldwijk en op haar twintigste vertrok ze naar Den Haag om met een vriend te gaan samenwonen. Werken deed ze in het Westland: “Ik had een middenstandsopleiding gedaan en ben gaan werken bij het Snoepparadijs in Honselersdijk. Dit was een snoepwinkel van de familie Koornneef. Samen met mevrouw Koornneef deed ik de inkoop, de etalage en de verkoop. Het was leuk werk, ik kon er mijn creativiteit wel in kwijt.” Lachend voegt ze eraan toe: “We verkochten ook Belgische bonbons en ik moet zeggen dat ik zelf een goede klant was…”

Curaçao

De relatie ging uit en Bianca kreeg qua werk zin in een nieuwe uitdaging. “Mijn nieuwe vriend stimuleerde mij daar ook in en ik ben gaan werken bij het Pensioenfonds. Na twee jaar vertrok ik met mijn vriend voor zijn werk naar Curaçao. Daar ben ik gaan werken bij een duikschool en de Dolphin Academy. Ik deed er de reserveringen en rondleidingen en dat was zo leuk!”

Bianca raakte in verwachting. Haar laatste werkdag verliep anders dan verwacht. “Ik ging gebak halen als afscheid en onderweg heb ik een auto-ongeluk gekregen. Ik voelde meteen dat het met mijn buik niet goed zat en onze dochter werd die dag geboren, na een zwangerschap van 35 weken. Gelukkig was ze een volgroeide baby. Door dit gebeuren gingen we dingen wel in een ander perspectief zien. Familie was altijd al belangrijk voor ons en we besloten na anderhalf jaar terug te gaan naar Nederland waar onze zoon is geboren.”

Afval

De kinderen groeiden op en Bianca ging meehelpen op school. “Daar kwam ik erachter dat er geen structurele aandacht was voor zwerfafval. Ik ben toen zelf een project begonnen en heb en heb via Stichting Nederland Schoon voor een dag een gamebus besteld waarin een afvalspel kon worden gespeeld en ook gingen we afval prikken. Je wilt toch laten zien waarom het belangrijk is om je spullen weg te gooien in een prullenbak en niet op straat?” Toen de ouders van Bianca aan kwamen zetten met een schoolkrant uit 1984 waarin Bianca een stukje had geschreven, was voor Bianca de cirkel rond. “Het stukje ging over een dorpje en afval. Ik was dus als kind al hiermee bezig! Toen was het voor mij helemaal duidelijk.”

Vol overtuiging ging Bianca zich nog meer inzetten om zwerfafval tegen te gaan. “Die onverschilligheid van mensen hè? Zo van: ach, het is maar één blikje! Ja, maar dat denken meer mensen. We zijn met steeds meer mensen op aarde en het wordt alleen maar erger.”

Bieklien

In januari 2016 richtte Bianca Bieklien op, waar ze nu volop mee bezig is. Ze organiseert knutselactiviteiten, geeft voorlichting en houdt opruimacties. “Ik heb een elektrische bakfiets gesponsord gekregen waar ik heel blij mee ben! Ik raap veel zwerfafval op en heb samen met Vitis Welzijn opruimacties in verschillende kernen georganiseerd. Wat ik ook doe is met stoepkrijt hartjes zetten om hondendrollen om zo de overlast op een leuke en positieve manier zichtbaar te maken.”

Wat je kunt doen met afval en kleine spulletjes die vaak in de prullenbak terechtkomen laat Bianca zien met de afvalboom die ze zelf gemaakt heeft. De kleurige boom geeft mooi aan op welke kleurige manier Bianca het afvalprobleem aanpakt. Waar ze moeite mee heeft, is hoe het nu gaat met wel of geen statiegeld heffen. “Bijna alle gemeenten in Nederland hebben zich voor statiegeld uitgesproken in de StatiegeldAlliantie, maar het bedrijfsleven krijgt keer op keer van de politiek de kans om daaronder uit te komen. Statiegeld is een bewezen effectief middel om zwerfafval te verminderen. Dus statiegeld op blikjes en flesjes moet er komen!”