Veel gebreken tijdens verkeerscontrole

Redactie 02-11-2018
Foto: Politie

Vorige week donderdag 1 november hield politiebureau Westland een grootschalige verkeerscontrole op de Coldenhovelaan te Maasdijk. De dienders hadden het daarbij vooral gemunt op vrachtwagens. "We zijn ermee bekend dat veel professionele chauffeurs de rijtijdenwet overtreden, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid", schrijft Politie Westland op haar facebook. "Denk hierbij aan een oververmoeide chauffeur die met een vol beladen vrachtwagen niet op tijd inziet dat hij een file nadert of dat er een verkeerslicht op rood springt. Ook komt het vanuit Hoek van Holland regelmatig voor dat vrachtwagenchauffeurs insluipers in hun voertuigen hebben."

Fraude

Bij de controle werden 49 voertuigen, waaronder vrachtwagens en personenauto's, gecontroleerd. De resultaten liegen er niet om. De politie constateerde in de helft van de gevallen, 25 keer, fraude. Bij sommige beroepschauffeurs werden meerdere bekeuringen per chauffeur opgemaakt. Daarnaast werd de hoogte van de trailer tweemaal overschreden, waren twee voertuigen verkeerd beladen, werd de rijtijdenwet driemaal geschonden, was er een gladde band en een defecte hulpkoppeling en reed er iemand dertig kilometer per uur te hard. Vier bestuurders reden zonder rijbewijs of met een rijbewijs dat niet geld voor vrachtwagens, drie chauffeurs belden achter het stuur en van één wanbetaler bij de belastingdienst werd het voertuig in beslag genomen. Tot slot waren er nog zes voertuigen met allerlei andere gebreken.

Daarnaast bleek dat veel bestuurders geen rijbewijsdocument of kentekenbewijs bij zich hadden. Hiervoor werd geen proces-verbaal opgemaakt. Voor alle andere overtredingen werden bekeuringen uitgeschreven.

Samenwerking

De grootschalige verkeerscontrole was een samenwerking tussen Politiebureau Westland, Politie Maassluis, Politie Rotterdam, Politie Team Verkeer Rotterdam, Politie Landelijke Eenheid, Douane Nederland, RDW, Politie eenheid Den Haag, Politie Vlaardingen Koninklijke Marechaussee en Politie Hoek van Holland. Er is vanaf het begin van 2018 door politie Westland en politie Hoek van Holland alles in het werk gesteld om vandaag de grootschalige controle te laten slagen.