Oppositie en coalitie lijnrecht tegenover elkaar

Nieuws
"Wethouder Leen Snijders." (Foto: "Thierry Schut")

Wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, onder meer Milieu en Vastgoed) blijft zitten als beschadigd wethouder en blijft wonen in Monsters glastuinbouwgebied. Het Westlandse handhavingsbeleid op strijdig gebruik van glastuinbouwgebied blijft gehandhaafd. En een motie van afkeuring is verworpen. Dat is de uitkomst van de extra gemeenteraad van maandagavond.

door Evelyne Lammerding

Het college van b en w heeft wethouder Snijders een woonvergunning verleend van 10 jaar voor de bedrijfswoning aan de Gantellaan. Dat deugt niet, vinden oppositiepartijen GemeenteBelang Westland (GBW), Westland Verstandig (WV), GroenLinks, D66 en de PvdA. De coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover hen. Zo voltrekt zich een discussie die zich al gauw ontwikkelt tot een verbale bokswedstrijd waarbij ook onder de gordel wordt geslagen.

Weigeren

Snijders’ huis aan de Gantellaan is een agrarische bedrijfswoning. Bedoeling is dat er een tuinder woont. De oppositiepartijen wijzen erop dat de wethouder geen tuinder is. Daarom mag hij niet in de bedrijfswoning wonen. “De vergunning had geweigerd moeten worden,’’ stelt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig. Duijsens voegt eraan toe dat andere Westlanders in vergelijkbare situaties ook geen vergunning zouden hebben gekregen. En legt daar weer bovenop dat het handhavingsbeleid moet worden afgeschaft. Dan heeft de wethouder ook geen probleem. “Of, als je handhaaft, doe het dan ook goed.’’

Koopoptie

GBW-raadslid André van den Berg stelt dat het gemeentelijke beleid geen oplossing biedt voor Snijders situatie. Die heeft een koopoptie voor de duur van tien jaar getekend. Het betekent dat hij zijn woning tegen agrarische prijs moet verkopen zodra een tuinder het bedrijf en bijbehorende dienstwoning wil kopen. Onder die voorwaarde is de tijdelijke omgevingsvergunning verleend.

Deze regeling is in het leven geroepen om oude tuinders die hun bedrijf van de hand doen toch wat langer in hun woning te kunnen laten blijven. “Snijders is geen oud-tuinder, hij behoort niet tot de doelgroep waarvoor de regeling bestaat,’’ zegt GBW-raadslid André van den Berg. Snijders verpacht het glastuinbouwbedrijf, zegt hij en dat staat volgens Van den Berg de herstructurering van het glastuinbouwgebied in de weg. “Het is ergerlijk dat het college het besluit heeft genomen op basis van bevoordeling en willekeur.’’

Coalitie

De coaltiepartijen scharen zich als een blok achter Snijders. En wethouder Cobie gardien (LPF, Handhaving) legt gedetailleerd uit hoe zij tot de vergunningverstrekking is gekomen. Volkomen juist, zo legt zij uit.

Gardien stelt dat Snijders vanwege zijn wethouderschap juist extra streng is beoordeeld bij de vergunningverlening. LPF-raadslid John Witkamp steunt zijn wethouder en verwijt GBW’er Van den Berg onder meer van opruiing. Die wijst Witkamp er weer op dat hij als raadslid gewoon wat mag vinden van de rol van het college.

De raadsvergadering lijkt wel een rechtszaal, brengt Jaco Eeltink (CDA) te berde . Even later maakt wethouder Gardien een soortgelijke opmerking. Zij stelt dat de rechter oordeelt of de gemeente de regels goed toepast. “Niet de raad,’’ zegt ze. Daarop ontploft Nico de Gier van eenmansfractie PvdA: “Het moet niet gekker worden,’’ briest hij. “De raad heeft als primaire taak de beleidsregels vast te stellen en het college te controleren op de uitvoering.’’

Menselijke maat

CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer begint aan het einde van de vergadering over de ‘menselijke maat’ in een discussie die gaat over handhavingsbeleid. Burgmeester Agnes van Ardenne doet een duit in het zakje als Witkamp zegt dat hij excuses van de oppositie aan Snijders had verwacht. Dat vindt de burgemeester ook. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer brengt geërgerd in herinnering dat een burgemeester neutraal hoort te zijn.

En zo doet de raadsvergadering denken aan een wat rommelige bokswedstrijd. De coalitiepartijen slaan een paar keer onder de gordel als zij de discussie over handhavingsbeleid wel heel persoonlijk maken door de familie en ‘de menselijke maat’ erbij te halen. De vergadering eindigt met een motie van afkeuring, ingediend door de oppositiepartijen. De motie keurt het handelen van b en w in de kwestie af. Met 17 stemmen voor en 22 tegen is de motie verworpen.