Pijler van de samenleving Sjaak van der Salm: ‘Dieren moeten water, mensen een praatje’

Nieuws
"Sjaak van der Salm: \"Het leukste is de binding die je hebt met de leden.\"" (Foto: "Charles Jungschl\u00e4ger")

Als jong ventje begon Sjaak van der Salm met het houden van kippen, konijnen en duiven. Dat is inmiddels al 55 jaar geleden. En al sinds een jaar of dertig is hij bestuurslid van de Kleindierenvereniging Westland. “Ik wilde van mijn dieren een professionele hobby maken,” zegt de 62-jarige Sjaak. “Dus werd ik lid van de vereniging en voor je het weet word je gevraagd in het bestuur te komen.”

door Lisette Eindhoven

Op het moment van het interview is Sjaak als secretaris-penningmeester druk bezig met de voorbereidingen van de jaarlijkse verenigingstentoonstelling op 29 en 30 november, wel zo’n tien tot twaalf uur per week. “Eerst heb ik de uitnodigingen verstuurd aan alle leden. Zodra ze zich inschrijven voer ik die in op de computer in een speciaal computerprogramma. Keurmeesters worden uitgenodigd en een kooi-indeling wordt gemaakt. Daarna bereiden we de boekjes voor met de tentoongestelde dieren. En als de dieren gekeurd zijn worden de boekjes aangevuld met de behaalde prijzen en worden ze gedrukt.”

Oud-Hollandse rassen

Met alle voorbereidingen is Sjaak de hele week aanwezig op de tentoonstelling. “De dieren moeten water en voer krijgen en mensen zoeken je op voor een praatje,” zegt Sjaak. “Het leukste is de binding die je hebt met de leden. Ook is het heel leuk om als secretaris al het verenigingsnieuws te krijgen. Zo weet je wat er leeft.”

Sjaak heeft inmiddels thuis alleen nog maar krielen en Japanse kwartels. “Ooit had ik meer dan 150 dieren op verschillende plekken, nu zitten er 15 thuis en zo’n 25 bij het Westlands museum.” In de schuur naast Sjaaks voordeur zit een kleurige haan. “Ik heb er twee, een vader en zoon en dat gaat echt niet samen. Dus neem ik die haan mee naar de tentoonstelling, en geef ik hem aan iemand die om een haan verlegen zit.” De fokkers ruilen graag de bijzondere dieren. Zelfs met buitenlanders worden dieren en broedeieren uitgewisseld. “Er is wel eens iemand uit Zuid-Afrika langs geweest die 100 krielkipeieren mee terug nam in het vliegtuig.”

Westlands museum

Sinds zo’n twintig jaar verzorgt Sjaak alle dieren in het Westlands museum. Het museum vroeg Sjaak of hij de verzorging op zich kon nemen. “We hebben in het begin veel dieren weggedaan en enkele nieuwe gekocht. Er zijn nu alleen nog maar Oud-Hollandse rassen, zoals Hollandse krielen, Lakenvelder kippen, lachduiven, hyacintduiven en klein Lotharinger konijnen.” Sjaak is vooral trots op de hyacintduiven. “ Wereldwijd zijn er nog maar zo’n 200 van. Hij is blauwachtig met een witte vleugel waarop zwarte spikkels zitten. Je ziet hem op schilderijen van De Hondecoeter uit de zeventiende eeuw.”

Techniek

Overigens is Sjaak niet alleen enthousiast over dieren, maar ook over techniek. “Ik heb 33 jaar bij de vrijwillige brandweer gezeten. Tegenwoordig onderhouden we met een aantal oud-collega’s een A-Ford.” En toen Sjaak begin dit jaar deels met pensioen ging en twee dagen ging werken, besloot hij zijn eerste pensioengeld een bijzondere bestemming te geven. “Ik wilde voor dat geld exact hetzelfde kopen als voor mijn eerste salaris: een TI-raleigh-racefiets. Ik heb drie maanden gezocht voor ik dezelfde fiets had gevonden. Ik heb hem uit elkaar gehaald en opgeknapt en ik heb onlangs voor het eerst sinds 36 jaar weer een wedstrijd gefietst, in passende, veertig jaar oude, fietskleding.” Van het één kwam het ander en Sjaak heeft ook samen met anderen wel dertig oude racefietsen opgeknapt. “Dit is een leuke bezigheid waar ik mijn kennis en ervaring in kwijt kan.”