Verhuizing platanen De Lier

Nieuws
"Donderdag 6 december vond een bijzonder transport plaats in De Lier. Vroeg in de ochtend zijn twee bomen uitgegraven en met een hijskraan op twee platformwagens geplaatst. Rond het middaguur werden de bomen rechtstandig vervoerd naar hun nieuwe groeilocatie." (Foto: "PR")

Donderdag 6 december vond een bijzonder transport plaats in De Lier. Er werden twee grote platanen verplaatst van de Meidoornhof naar de nieuwbouwwijk Liermolen. In verband met ophoging- en herinrichtingswerkzaamheden was er in de Meidoornhof geen plaats meer voor deze bomen. Uit een bomenanalyse is gebleken dat de twee platanen zich in uitstekende conditie bevinden en goed te verplanten zijn. De bomen krijgen nu een tweede leven in de klimaatadaptieve nieuwbouwwijk Liermolen in De Lier.

Verhuizing

Vroeg in de ochtend zijn beide bomen uitgegraven en met een hijskraan op twee platformwagens geplaatst. Rond het middaguur werden de bomen rechtstandig vervoerd naar hun nieuwe groeilocatie. Wethouder Snijders gaf het officiële startsein tot plaatsing.

Ophogen

In de Bomen- en Druivenbuurt in De Lier is de gemeente Westland al geruime tijd bezig met noodzakelijke ophoogwerkzaamheden. Door het gebruik van licht ophogingsmateriaal wordt getracht verzakking in de toekomst voorkomen. Door de ophoging en herinrichting is voor de twee platanen in de Meidoornhof geen plaats meer.

Groeiplaats

De bomen worden geplaatst in de nieuw te bouwen wijk Liermolen. Bij de bouw van deze nieuwe wijk worden veel klimaatadaptieve maatregelen genomen. Wethouder Leen Snijders (openbare ruimte) vertelt: “We hebben rekening te houden met het veranderende klimaat met warmere zomers en hevige buien. Het is belangrijk dat we deze twee volwassen platanen kunnen behouden. Grote bomen zijn belangrijk voor de levering van zuurstof, het drinken van water door bomen (met effect op grondwaterstand), het dempen van temperatuur (tegengaan van hittestress) en het verbeteren van luchtkwaliteit doordat ze fijnstof opnemen. Voor de bomen wordt in Liermolen een groeiplaats ingericht waar ze de komende 50 jaar kunnen leven.”