Politie blijft kampen met onderbezetting

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Politie")

De politie heeft dit jaar duizenden onderzoeken stopgezet omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarvan er een gerede kans is dat de politie ze kan oplossen omdat er aanknopingspunten zoals sporen zijn. Tot vorige maand gaat het om meer dan 16.000 zaken. Dit blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. En in Westland?

door Jan Cammeraat

De landelijke politie heeft op dit moment ruim 40.000 zaken in behandeling. Daarnaast liggen er nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Die zaken liggen te wachten op beschikbare rechercheurs. Het komt ook voor dat andere zaken prioriteit krijgen. Hilda Vijverberg, woordvoerder politie Westland: “Natuurlijk moeten we ook als politie Westland in overleg met het Openbaar Ministerie en de lokale driehoek (politie, OM en gemeente - Red.) keuzes maken. Als gevolg van onder meer uitstroom door vergrijzing en minder opgeleide aspiranten krijgt de gehele Eenheid Den Haag de komende jaren te maken met een onderbezetting. Door slim te organiseren proberen we de tekorten zo goed mogelijk op te vangen. Indien er sprake is van grote onderbezetting zullen de politiedistricten elkaar daar waar nodig helpen. Door de krapte maakt de politie wel keuzes.”

Aangifte doen

Er ligt meer werk dan dat de politie Westland aankan. Vijverberg: “Dat is nooit anders geweest en zal nooit anders zijn. Maar achter elke zaak gaat een aangifte, en dus ook slachtoffer schuil. Voor een slachtoffer, en overigens ook voor rechercheurs, is het frustrerend als een zaak niet in behandeling genomen wordt. Toch is het belangrijk om aangifte te blijven doen om de politie inzicht te verschaffen waar misdrijven plaatsvinden en verbanden tussen zaken te kunnen leggen. Het team Westland zoekt waar nodig de samenwerking met de omliggende teams. Daarnaast wordt nadrukkelijk samengewerkt aan veiligheid met bewoners en partners. Daar is de samenwerking met de buurtpreventen een mooi voorbeeld hiervan. Maar ook die met de gemeente, de woningbouwverenigingen, de welzijnsorganisaties en de beveiliging van de veiling.”

Openingstijden

De openingstijden van het politiebureau zijn of worden in de komende periode aangepast. “Om een politiebureau voor publiek toegankelijk te houden, moeten altijd meerdere politiemedewerkers aanwezig zijn. Ook als er niemand komt opdagen. Door bureaus korter open te houden, kunnen deze medewerkers voor andere taken op straat, dichterbij mensen, worden ingezet. Als een politiebureau voor het publiek is gesloten, betekent dit niet dat er geen politie meer in de wijk is. De noodhulp is altijd gegarandeerd. Staat een bezoeker bij een politiebureau dat is gesloten, dan kunnen zij bij spoed altijd via de intercom bij de hoofdingang in contact komen met de politie. Bezoekers krijgen dan een medewerker van het Operationeel Centrum aan de lijn.”

Oud en nieuw

De samenwerking met andere korpsen zal ook richting de oudejaarsnacht geïntensiveerd worden. Vijverberg ten slotte: “De politie-inzet in de oudejaarsnacht is gericht op het bevorderen van een ordelijk en goed verloop van de jaarwisseling. De politie zal verstoringen van de openbare orde tegengaan, onveilige situaties voorkomen en zoveel mogelijk voorkomen - dan wel beperken - van letsel en materiële schade. De jaarwisseling moet feestelijk van aard maar wel beheersbaar te zijn, in een omgeving waarin de hulpdiensten op een veilige manier hun werkzaamheden kunnen verrichten. Ook zal onze inzet in deze nacht zoveel mogelijk gericht zijn op onze reguliere werkzaamheden.”

Om te voorkomen dat raddraaiers tijdens oud en nieuw de straat op gaan met zwaar en illegaal vuurwerk en zich schuldig maken aan agressie en geweld tegen hulpverleners, pleit de politie ervoor om de bestuurlijke maatregel van een meldplicht meer toe te passen. Bij het betaald voetbal is deze maatregel al gebruikelijk.