Westland kiest voor ‘Wippoldervariant’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Marieke Boon (archief)

Er komt een tunnel bij de kruising van de N211 en de Veilingroute, maar een zogenaamde verdiepte kruising bij de Laan van Wateringseveld gaat niet door. De BP en de Mac Donald’s aan de Wippolderlaan verdwijnen. De gemeente Westland betaalt 7,6 miljoen euro aan deze reconstructie van de N211 die de doorstroming van het verkeer moet bevorderen.

De nieuwe plannen worden samengevat in de zogenaamde Wippoldervariant van de provincie Zuid-Holland. De Westland Variant waarvoor bewoners van de Zwethzone zich tot het uiterste hebben ingespannen, is daarmee van tafel.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Westland Variant met twee tunnels en meer groen er zou komen. Maar dat gaat dus niet door.

Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Verkeer) zegt dat de ‘bestemmingsvariant’ – de allereerste plannen van de provincie Zuid-Holland – wordt doorgevoerd als de gemeente Westland niet zou meedoen aan de Wippoldervariant. Gevolg daarvan is nog minder groen en minder geld voor het plan. Daarop heeft de wethouder de Westland Variant ingeleverd, maar zo zegt hij, in de Wippoldervariant is een deel van de Westland Variant verwerkt.

Peter Duijsens, fractievoorzitter van oppositiepartij Westland Verstandig verwijt Varekamp slappe knieën. Wat hem betreft gaat de wethouder terug naar de provincie om te laten weten dat de Westland Variant er moet komen. De gemeenteraad had eerder immers ingestemd met een bijdrage van 7,6 miljoen euro voor dit plan en niet voor de ‘Wippoldervariant’ van de provincie.

Onder het mom van ‘You can’t always get what you want’ betoogde Varekamp dat de provinciale optie toch het beste is wat Westland eruit kan slepen. Het is meer dan het eerste bestemmingsplan en iets minder dan de Westland Variant waarvoor de provincie het benodigde geld niet over heeft. De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan.