Bouke Arends: 'Ik wil van Westlanders horen wat beter kan'

Redactie 29-12-2018
Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Mabel B\u00f6hmsBouke Arends: \Als mensen hard werken vergeten ze wel eens te vertellen wat ze doen en hoe dat uitpakt.\

Zijn woonplaats Emmen heeft hij inmiddels verruild voor Naaldwijk waar hij een huurhuis bewoont. Burgemeester Bouke Arends (52) wil zoveel mogelijk Westlanders ontmoeten. Arends wil zo dicht mogelijk bij de inwoners staan. Dat zal ook terugkomen in zijn manier van werken, blijkt uit het gesprek met Het Hele Westland.

door Evelyne Lammerding

Hij heeft op zijn eerste werkdag als burgemeester van Westland - alweer een week geleden - kennis gemaakt met de medewerkers die voor de gemeente Westland werken. En hij heeft zijn eerste collegevergadering erop zitten. De kersverse burgemeester van Westland, Bouke Arends zei op de dag van zijn be√ędiging al dat hij de volgende dag 'vol aan de bak' zou gaan. "Een feestje," zo voorzag hij.

De PvdA-burgemeester houdt van doen. Daarom ook vindt hij Westland een aantrekkelijke gemeente. "Westland heeft 108.000 inwoners. Dat is een schaal waarop je goed bent uitgerust om taken in bijvoorbeeld het sociaal domein, zoals de Wmo, te organiseren. Het is ook een schaal waarop je als burgemeester nog met de poten in de klei staat en zelf veel kunt doen. Met deze grootte kom je ergens binnen. Binnen samenwerkingsverbanden wordt naar je geluisterd. Bij grotere gemeenten zal een burgemeester meer representatief zijn."

Luisteren

De commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, noemde in zijn toespraak dat 'goed luisteren en horen wat er wordt gezegd' een van Arends kwaliteiten is. Daarop rijst de vraag wat Arends heeft gehoord over Westland sinds 30 oktober bekend werd dat hij de nieuwe burgemeester zou worden. "Ik heb gehoord dat Westland een mooie gemeente is om te werken. Dat Westlanders aanpakkers zijn. En dat Westlanders het hart op de tong hebben," reageert Arends.

"Wat ik buiten Westland heb gehoord, is: Westland? Waar ligt dat? Mensen kennen Westland wel als glastuinbouwgebied. Maar als je zegt dat er 108.000 inwoners zijn, reageren ze verbaasd. Dat Westland economisch belangrijk is voor het land, verbaast mensen ook. Dat is mogelijk inherent aan het harde werken: Als mensen hard werken vergeten ze wel eens te vertellen wat ze doen en hoe dat uitpakt. Het is een mooie uitdaging daarin verandering te brengen."

Graag ziet hij alle Westlanders ambassadeur worden voor de gemeente om de positie van de glastuinbouw te verstevigen.

Smit adviseerde Arends ook een woordje Chinees en Japans te leren. Het begin is er; naast de alom bekende begroeting 'Ni Hao' kent hij het Chinese woord voor burgemeester al. Of hij veel internationale reizen zal maken, kan hij niet bevestigen. "Als het nodig is, zal ik het niet uit de weg gaan. Maar eerst moeten we er maar voor zorgen dat Westland regionaal en in het land goed wordt uitgedragen. Den Haag is de stad van ambassades. Daar kan je je internationale contacten ook bestendigen."

Ontmoeten

De eerste periode wil de burgemeester zoveel mogelijk Westlanders ontmoeten. Wat hij heeft gehoord over Westland, wil hij toetsen. Daarbij wil Arends van de inwoners zelf horen wat zij belangrijk vinden voor hun gemeente. "Ik ben hier niet gekomen om eventjes te laten zien hoe het allemaal moet. Ik wil van de mensen horen wat er beter kan." Hij adviseert iedereen die in gesprek wil, contact op te nemen met het secretariaat. "Ik zal zeker niet in januari al bij iedereen langs kunnen komen, maar ik wil wel op zoveel mogelijk uitnodigingen ingaan."

Het zal zijn stijl van besturen worden, zo dicht mogelijk bij de mensen staan en samen beslissingen nemen. "Soms ontkom je er niet aan besluiten te nemen. Maar in de huidige tijd maak je de beleidsafweging meer in samenspraak met de bevolking. Besluiten voor de inrichting van de openbare ruimte of een verkeerscirculatieplan bijvoorbeeld lenen zich daar goed voor."

Gemeenteraad

Als voorzitter van de gemeenteraadsvergaderingen kan de burgemeester zijn borst alvast nat maken. Na een relatief kalme periode, staan de verhoudingen sinds de zomer weer op scherp. Die ommekeer kwam na een ingewikkelde en onhandige actie van het gemeentebestuur over het op slot zetten van Honderdland voor de bouw van Polenhotels. Smit bestempelde in zijn toespraak van 18 december de sfeer in de raad als bitter.

Hoe kijkt Arends uit naar het leiding geven aan die gemeenteraad? "De sfeer in de raad is mij door velen als punt aangebracht, maar ik laat mij niet snel afschrikken," zegt hij optimistisch. "Ik ga in gesprek met alle raadsleden. En ik geef de raad op voorhand vertrouwen." Arends wil in een open cultuur wederkerig vertrouwen bereiken. Hij is ervan overtuigd dat dat gaat lukken.