Nieuwjaarsrede burgemeester Bouke Arends: 'Het glas is half vol'

Redactie 03-01-2019
Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Mabel B\u00f6hms

De veiligheidsbeleving is het best in Westland, op het gebied van sociale samenhang doet Westland het met een notering in de CBS-top 3 ook uitstekend en de gemeente is in 2018 met 1248 nieuwe inwoners gegroeid naar een gemeente van 108.740 inwoners. Burgemeester Bouke Arends speekt in zijn nieuwjaarsrede in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk lovende woorden over Westland in 2018. Alleen de herstructurering van het glastuinbouwgebied is een probleem.

door Evelyne Lammerding

De doelstelling om 50 hectare kassengebied per jaar te herstructureren, wordt bij lange na niet gehaald. Burgemeester Bouke Arends haalt in zijn nieuwjaarstoespraak Cees Veerman aan. De oud-minister van Landbouw uitte onlangs zijn zorgen over de modernisering van het Westlandse glastuinbouwgebied; telers hebben maar weinig belangstelling voor de ambities van HOT. Een groot deel van deze kwekers heeft geen opvolger. Redenen om de noodklok te luiden, stelt Arends. Toch is het glas voor hem half vol, zegt de burgemeester in zijn nieuwjaarsspeech. Met onder meer ruimte voor overnames en schaalvergroting die daarmee hand in hand gaat, ziet Arends kansen het probleem te tackelen. Daarmee benadert hij het probleem op een positieve manier, een die hem het meest aanspreekt, laat hij de toehoorders weten.

Druiven

In de volle zaal luistert oud- GBW-wethouder Bram Meijer in zijn hoedanigheid als Prins Abraham den 1e van carnavalsvereniging De Jolige Druif uit Wateringen naar de eerste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Arends. GBW-raadslid André van den Berg is er eveneens in pak met steek op zijn hoofd als adjudant André van Prins Carnaval. Arends rept in zijn speech ook over druiven, hoewel niet over jolige. De burgemeester heeft het in zijn terugblik op 2018 over de Westlandse druif die hij 30 oktober als welkomstgeschenk kreeg. Een beetje zuur was het voor de schenker van het cadeau volgens Arends misschien wel toen bleek dat hij een antwoord had op de vraag wat de relatie is tussen druiven en Westland. "U mag verwachten dat er enig huiswerk wordt gedaan wanneer je hier naar toe komt.''

Sociale samenhang

Arends spreekt zijn waardering uit voor de sterke sociale samenhang in Westland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat Westland in de top 3 van grote gemeenten met een sterke sociale cohesie. Arends houdt ervan dat buren elkaar kennen en met elkaar omgaan. Hij roemt het vrijwilligerswerk en de mantelzorg. Als voorbeeld noemt hij Team Westland. "Een prachtig initiatief dat samen met de Westland Ride meer dan een miljoen euro opleverde.''

Ook de buurtpreventie krijgt een opsteker. Het aantal misdrijven in Westland is in 2018 10 procent gedaald ten opzichte van 2017 en het aantal woninginbraken zelfs met ruim 30 procent. Ook dankzij de buurtpreventen - 'het extra paar ogen in de wijk voor de politie' - zijn deze statistieken behaald, stelt de burgemeester die hen apart bedankt voor hun inzet. Tenslotte haalt hij nog aan dat Westland onder de grote gemeenten het beste scoort op het gebied van veiligheidsbeleving.

Veel respect heeft Arends voor mantelzorgers, blijkt uit zijn toespraak. Over de mantelzorgwaardering van 100 euro, zegt hij dat het niet alleen om het gebaar gaat. Door de regeling heeft de gemeente een idee hoeveel Westlanders mantelzorg verrichten en wie dat zijn. Zo zijn nu veertienhonderd mantelzorgers in beeld die voorheen niet bekend waren bij de gemeente. Dat is belangrijk vindt Arends, want zo kan de gemeente de mantelzorgers ook wijzen op regelingen waar zij een beroep op kunnen doen.