Arthur van Dijk tipt beginnende hardlopers: ‘Koop goede schoenen en bouw voorzichtig op’

Sport
"Arthur van Dijk tijdens de Omloop van Ter Heijde van vorig jaar, waar hij als eerste eindigde op de 5 kilometer." (Foto: "Archief - Omloop Ter Heijde")

Westlanders zijn een sportief volkje. Ongeacht het tijdstip kom je altijd wel een kluitje wielrenners of een puffende hardloper tegen. In de eerste week van het nieuwe jaar komen daar nog eens heel veel nieuwe sportbeoefenaars bij: fanatiekelingen die in het kader van een goed voornemen meer willen bewegen. Wat kan één van ‘s Westlands bekendste hardlopers hen meegeven?

De Monsterse Arthur van Dijk, die vandaag 48 wordt, heeft alle papieren in huis om advies te geven aan beginnende sportievlingen. Hij is niet alleen trainer van een grote groep atleten bij Olympus’70, waaronder talenten zoals Tom de Gelder, Samuel Chapple en Anne Luijten. Hij is zelf ook een niet onverdienstelijk atleet. Vooral op de korte afstanden boekt hij indrukwekkende resultaten. Alleen afgelopen jaar al won hij brons op de 1500 meter op het WK, goud op de 800 en de 1500 meter op het NK en zette een Westlands record op zijn naam. Ook in de prestatielopen in de regio is hij regelmatig vooraan te vinden.

Van Dijk loopt al sinds zijn vroege jeugd. “Mijn hele familie liep hard, dus dat wilde ik ook”, vertelt Van Dijk. Toen ik zes jaar oud was deed ik al mee met dorpsloopjes in de regio. Vaak stond ik op het podium dat was een grote motivatie. Ik heb een hele tijd een competitie met mijn vader gehad. Pas toen ik 16 was won ik voor het eerst van hem. Datzelfde jaar werd ik zevende van Nederland dat motiveerde natuurlijk om nog harder te trainen en meer records te breken!”

Beginnen

De trainer snapt wel waarom veel mensen die fitter willen worden besluiten de stoute (hardloop)schoenen aan te trekken. “De drempel is natuurlijk heel laag”, gaat Van Dijk verder. “Je trekt sportieve kleren en een paar hardloopschoenen aan en je kunt vanuit thuis beginnen. Zeker voor beginners kost het heel weinig tijd. In 35 minuten ben je vaak al klaar met een goede workout.”

Toch moet er niet al te licht worden gedacht over het beginnen met hardlopen. De sport staat bekend om de zware belasting en de bijbehorende blessures die hardlopers voor hun kiezen kunnen krijgen. De grootste valkuil is dan ook om met het verkeerde schoeisel van start te gaan. Van Dijk: “Het is heel belangrijk om het juiste type hardloopschoen te kopen. Iedereen heeft weer een individuele, eigen soort schoen nodig. Het is misschien de grootste en uitgave die je maakt als je wilt gaan hardlopen, maar ook de belangrijkste als niet direct geblesseerd wilt raken. Daarnaast willen veel beginners gelijk al teveel trainen. Het is beter om na je eerste training 48 uur rust te nemen. Begin ook met hooguit twee keer per week lopen. Later kan dat langzaam opgebouwd worden als je wilt. Ook qua afstand moet je rustig beginnen. Begin bijvoorbeeld met twee minuten heel rustig hardlopen gevolgd door twee minuten wandelen en wissel dat een aantal keer af. Voor iemand die bijvoorbeeld naar zijn werk fietst kan deze training heel gemakkelijk aanvoelen, maar je spieren en pezen zijn de belasting van het hardlopen nog niet gewend. Zij moeten zich aanpassen en dat vergt voorzichtige opbouw.” En, voor wie zo’n begin eigen te heftig is; wandelen kan een prima opstap naar hardlopen zijn.

Samen

Inmiddels is 2019 ruim twee weken oud en het enthousiasme waarmee een goed voornemen werd uitgesproken is misschien al wat afgenomen. Hoe motiveer je je om toch weer te gaan lopen, ook als binnen het haardvuur brandt en de krant op je ligt te wachten? “Het is goed om een doel te hebben”, gaat Van Dijk verder. “Neem je bijvoorbeeld voor om over twee maanden vijf kilometer non-stop te kunnen rennen, zonder te wandelen. Kies ook twee vaste momenten per week uit waarop je traint. Dat biedt structuur. Gevorderden lopers stellen vaak een bepaalde wedstrijd, bijvoorbeeld de Ruitenburgloop in Naaldwijk eind maart, als doel. Bij die wedstrijd in Naaldwijk willen ze dan een persoonlijk record neerzetten. En tot slot; vindt een trainingsmaatje. Dan is het lastiger om af te zeggen en bovendien is het gezellig. Hardlopen is veel meer een teamsport dan mensen vaak denken. Je kunt afspreken met andere atleten om samen te trainen of samen naar wedstrijden te gaan. Het motiveert om in een groep te trainen. Zonder dat je het merkt vliegen de kilometers in een hoog tempo voorbij. Het is mooi om te zien hoe atleten elkaars progressie waarderen. Ik zie het ook bij de jeugd van Olympus’70. Kinderen gaan samen naar wedstrijden en maken vrienden voor het leven!”

Record

Hoewel Arthur van Dijk al zijn hele leven loopt, heeft ook hij sportieve voornemens voor dit jaar. “2018 was een geweldig jaar en voor 2019 ben ik op zoek naar nieuwe uitdagingen op wat langere afstanden. Ik wil mijn tijd op de halve marathon nog graag verbeteren naar 1 uur en 12 minuten in 2019. Dat wil ik doen tijdens de Haagse CPC loop in maart. Maar, die korte, snelle wedstrijden zijn wel heel erg mijn ding dus wellicht zie je me in de zomer gewoon weer op de 1500 meter...”