Nico Baars: 'Ik droom graag hardop waar we naartoe willen'

Redactie 20-01-2019
Foto: Rolf van Koppen FotografieNico Baars: \Nu grote investeringen in gebouw en installaties onvermijdelijk lijken, hoop ik dat het niet bij dromen blijft.\

In 2018 haalde WestlandTheater De Naald een nieuw bezoekersrecord. Bijna 116.000 bezoekers en een zaalbezetting van ruim 85%. Ook kreeg hét podium van Westland opnieuw de landelijke waardering van artiesten, producenten en bezoekers. Blijft er dan nog wel iets te dromen over?

door Jan Cammeraat

"Bijna 16.000 bezoekers meer dan in 2017. Het is eigenlijk niet normaal", begint Nico Baars. "Daar zijn wij ook met z'n allen apetrots op en mijn team heeft daar als een geoliede machine keihard aan gewerkt. Wij hebben ook alle mogelijkheden benut die wij hadden. Wij zijn bijna het gehele jaar, zeven dagen in de week open geweest om een podium te bieden voor zowel landelijke als Westlandse artiesten en gezelschappen. Ons jasje knelt inmiddels echter aan alle kanten. Ik droom graag hardop waar we naartoe willen. Maar nu grote investeringen in gebouw en installaties onvermijdelijk lijken, hoop ik dat het niet bij dromen blijft."

Opdracht

De Naald is 35 jaar geleden neergezet als sociaal, cultureel, kerkelijk centrum. In de loop der jaren heeft het gebouw met het nodige knip- en plakwerk de functie gekregen die het nu heeft: hét podium van Westland, met daarbij een belangrijke bioscoopfunctie. "Wij hebben van de gemeente de opdracht gekregen om alle Westlandse gezelschappen een podium te bieden. En gelukkig hebben wij een zeer rijk verenigingsleven in Westland. Daarnaast hebben wij de opdracht om een professioneel theaterprogramma te bieden; voor elk wat wils. Op dit moment moeten wij echter vaak 'nee' verkopen. Niet alleen aan artiesten, verenigingen, instellingen en scholen die graag van ons podium gebruik willen maken, maar ook aan bezoekers die weleens teleurgesteld worden omdat voorstellingen al zo snel zijn uitverkocht. De planning van De Naald zit nu al tot de zomer van 2020 eigenlijk helemaal vol. Misschien nog een handvol maandagen en dinsdagen. Dat is natuurlijk een luxe, maar betekent wel dat we niet meer kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen. Als een artiest bijvoorbeeld ziek wordt, hebben wij nauwelijks nog mogelijkheden om de show in te laten halen."

Toekomstscenario

De Naald heeft nog volop wensen en ambities. Niet voor iedereen is de gang naar het theater vanzelfsprekend. De organisatie wil graag de drempel verder verlagen voor kwetsbare groepen in de samenleving, de deuren openzetten voor nieuw publiek en vooral de samenwerking met de culturele partners uit het Westland verder uitbouwen. Niet alleen biedt de overvolle planning van De Naald nauwelijks nog mogelijkheden voor een uitbreiding van de activiteiten, de rek is inmiddels ook uit het gebouw en de installaties. "In 2008 zijn er keuzes gemaakt voor een periode van circa tien jaar. De gemeente heeft daarom vorig jaar een onafhankelijk bureau opdracht gegeven om een grondig onderzoek uit te voeren naar de staat van gebouw en installaties. Eind februari, begin maart worden de resultaten daarvan verwacht. Wat zijn de mogelijkheden nog op de huidige locatie en welke maatregelen moeten er in de nabije toekomst genomen worden als het gaat om continuïteit, veiligheid, duurzaamheid, logistiek, techniek en onderhoud. Het rapport moet antwoord geven op al die zaken die binnenkort gaan spelen."

Krachten bundelen

In 2009 is De Naald voor het laatst grondig gerenoveerd om het maximale uit het gebouw te halen. Daarvoor zijn ook stoelen opgeofferd. Eerder onderzoek wijst uit dat een nieuwe renovatie kostbaar is en dat de huidige problemen op het gebied van logistiek en duurzaamheid slechts ten dele worden opgelost. Het blijft knippen en plakken aan een gebouw dat zijn beperkingen heeft en blijft houden. Nico Baars hoopt daarom dat er vanuit die toenemende beperkingen van de huidige accommodatie en de grote behoefte en vraag, gedroomd kan worden over een nieuwe Naald. "Wat zou het mooi zijn om de toekomst en locatie van WestlandTheater De Naald te koppelen aan verschillende organisaties waar wij in de praktijk mee samenwerken. Zoals Westland Cultuurweb, of bijvoorbeeld theaterschool Koperen Kees. Maar ook een gezamenlijke huisvesting met de bibliotheek is een logische. In het land zie je daar al voorbeelden van. Samengevat: 2018 was een jubeljaar. En dit jaar gaat zeker weer fantastisch worden en hopen wij weer vele artiesten en bezoekers te mogen ontvangen. Maar wij hebben nog heel wat ambities die wij graag zouden realiseren. Dit is het moment om daarover met elkaar na te denken en beslissingen voor de toekomst te nemen."