ALS Westland presenteert eindopbrengst

Redactie 21-01-2019
Foto: ALS WestlandDe opbrengst van A Local Swim Westland 2018 wordt met gejuich ontvangen.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting ALS Westland is donderdagavond 17 januari in de Olsthoorn Ranch het definitieve eindbedrag bekend gemaakt van de derde editie van A Local Swim Westland. Eerder al werd bekend dat de 700 Westlanders die door de Lierse Lee zwommen 573.715 euro op hadden gehaald. Deze avond kwam de opbrengst te staan op 653.000 euro.

Linda Slaghuis, voorzitter van de Stichting ALS Westland vertelde over 17 januari 2009. Op de dag af precies 10 jaar geleden, werd de oprichting van de vrijwilligersgroep ALS bekendgemaakt en werden de eerste acties aangekondigd. Slaghuis uitte grote dankbaarheid aan iedereen die de Stichting de afgelopen jaren een warm hart toegedragen heeft.

Jan Veldink, hoogleraar neurologie en neurogenetica van het ALS Centrum in het UMC in Utrecht, vertelde over de onderzoeksprojecten waarin gezocht wordt naar de oorzaak en oplossing van ALS. Veldink vertelde een stuk historie en noemde onder andere de bevindingen van Project MinE, een groot genetisch onderzoek waaraan ALS Westland in voorgaande jaren ook belangrijke bijdragen geleverd heeft. Uit de opbrengst van de swim wordt nu onder andere bijgedragen aan ALS-on-a-chip, een onderzoeksproject dat een flinke stap vooruit kan worden voor het ALS-onderzoek. Ook ging er geld naar projecten voor de verbetering van kwaliteit van zorg en leven van ALS-patiƫnten. In totaal worden 13 projecten ondersteund. Gorrit-Jan Blonk, directeur van de Stichting ALS Nederland, bedankte de Westlandse deelnemers, vrijwilligers en sponsoren voor het prachtige resultaat.