Pijlers van de samenleving Maria van der Bom en Ad Hoeijenbos: ‘We helpen mensen hun leven weer op te pakken’

Nieuws
"Maria van der Bom en Ad Hoeijenbos: \"Iets voor een ander mogen betekenen geeft veel voldoening.\"" (Foto: "Charles Jungschl\u00e4ger")

Na een ingrijpende gebeurtenis moeten mensen verder met hun leven; iets wat niet gemakkelijk is. Slachtofferhulp Nederland helpt hierbij. Maria van der Bom en Ad Hoeijenbos zijn als vrijwilligers betrokken bij Slachtofferhulp en zij zijn blij dat ze mensen weer op weg mogen helpen.

Door Geraldine Hindriksen

In hun werkzame leven was Maria van der Bom (62) voor een groot deel werkzaam in de sociale dienstverlening en ook Ad Hoeijenbos (68) heeft werkervaring opgedaan die nu goed van pas komt bij het vrijwilligerswerk dat beiden doen. Toen ze stopten met werken hadden ze al snel het gevoel weer wat in de hulpverlening te willen betekenen. Ze kwamen terecht bij Slachtofferhulp bureau Westland, Ad acht jaar en Maria ruim twee jaar geleden. Ze hebben een duidelijke overtuiging: “We willen het verschil kunnen maken voor mensen die het nodig hebben en hen helpen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis.”

Gratis

De mensen die door Maria, Ad en hun collega Yamile Yepes worden bijgestaan, komen bij hen terecht via het kantoor van Slachtofferhulp in Scheveningen. “Als iemand iets meegemaakt heeft en aangifte doen bij de politie, wordt altijd de vraag gesteld of er behoefte is aan slachtofferhulp. Als er ‘ja’ wordt ingevuld, gaat het kantoor de mensen telefonisch benaderen. Mocht uit dat gesprek blijken dat er meer hulp nodig is, dan worden de bewuste personen doorgezet naar een bepaald postcodegebied. Wij zijn er voor de Westlanders en hebben ons kantoor in het politiebureau in Naaldwijk. Soms is één telefoongesprek of bezoek al genoeg maar meer gesprekken zijn uiteraard mogelijk. Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen zijn stalking, inbraken, bedreigingen, fraude, verkeersongevallen, diefstal, geweldsdelicten, beroving en zedendelicten. Dit doet veel met mensen en wij staan ze hier graag in bij. Ook mensen die geen aangifte doen, zoals getuigen of nabestaanden, kunnen bij ons terecht. Onze hulp is trouwens gratis.”

Nieuwe vrijwilligers

Dat er volop werk is voor Maria en Ad, blijkt wel uit de statistieken. “Per jaar melden zich ongeveer 220.000 mensen bij Slachtofferhulp waarvan er een deel bij ons terechtkomt. Wij hebben altijd werk; dagelijks komen er nieuwe gevallen binnen. Tja, als je weet dat er per dag 250 inbraken in Nederland plaatsvinden… Dat gebeurt dus ook in Westland. We geven overigens ook advies over beveiligingsmaatregelen. Ook kunnen we op verzoek mensen begeleiden bij een rechtszaak voor emotionele ondersteuning. We zijn intern opgeleid en kunnen daarnaast vervolgcursussen doen. We helpen op juridisch, praktisch, sociaal en emotioneel gebied. Slachtoffers hebben best wel een sociaal netwerk, maar voor velen is het toch prettig om met iemand te praten die je niet kent.”

Maria en Ad geven te kennen op zoek te zijn naar nieuwe vrijwilligers, vooral omdat Ad er binnenkort mee gaat stoppen. “We zouden het fijn vinden als een man zich meldt als vrijwilliger, want dat is voor onze doelgroep zeker van belang. Maar een vrouw erbij zou ook heel prettig zijn. Het hebben van een hbo-opleiding is gewenst en het is wel nodig dat ze wat levenservaring hebben en goed in hun vel zitten. Je moet dit werk ook van je af kunnen zetten. En humor is belangrijk, want met humor kan je goed relativeren. Wie ons graag wil helpen, kan zich aanmelden via www.slachtofferhulp.nl. Het is mooi iets voor een ander te mogen betekenen; het geeft veel voldoening.”