Pijler van de samenleving Bianca Tiegelaar: ‘Als we allemaal op ons eigen vlak goed doen, dan zijn we er’

Nieuws
"Bianca Tiegelaar: \"Al die troep in onze leefomgeving, dat moeten we gewoon niet willen.\"" (Foto: "Joke van den Houten")

Lelijkheid en negativiteit komen in haar woordenboek niet voor. Bianca Tiegelaar (43) uit Monster gaat uit van schoonheid. Ja, zelfs de schoonheid van zwerfafval. Met het door haar opgerichte ‘Bieklien’ ijvert ze voor bewustwording van de schadelijke gevolgen van zwerfafval én een andere manier van kijken naar wat we op straat gooien.

door Inge Huijding

“Begrijp me niet verkeerd, ik vind zwerfafval verschrikkelijk”, zegt Bianca, terwijl aan de muur van haar woonkamer kleurige, van frisdrank- en bierblikjes gemaakte vlinders vrolijk rondfladderen. “Al die troep in onze leefomgeving, dat moeten we gewoon niet willen. Maar waar het er al ligt kies ik bewust voor de positieve benadering. Kort gezegd: ik raap zwerfafval en maak er nieuwe dingen van. Alles wat je vindt kan dienen als grondstof. Met mijn activiteit ‘knutselen met zwerfafval’ laat ik zien dat kunst letterlijk voor het oprapen ligt.”

Kennis delen

In 2014 raapte Bianca haar eerste #zwerfie, omdat ze de rommel tijdens haar geliefde wandelingen niet langer werkeloos kon aanzien. Vijf jaar later organiseert ze met Bieklien opruimacties, geeft ze voorlichting en knutselworkshops op scholen en draagt de geuzennaam ‘Schoonmoeder van het Westland’. “Uiteindelijk wil je natuurlijk dat het er helemaal niet meer komt te liggen, daarom vind ik de voorlichting aan kinderen ontzettend belangrijk” vertelt ze. “Zo ben ik ook begonnen, met projecten op de school van mijn eigen kinderen.”

Gaandeweg ontstonden nieuwe ideeën om het zwerfafval-probleem onder de aandacht te brengen. Bianca: “Ook ben ik steeds meer de samenwerking gaan opzoeken, zoals met de KNVV. Elke twee weken gaan hun vrijwilligers wilgen knotten, daar koppel ik dan een opruimactie aan. En samen met Vitis Welzijn organiseer ik in het kader van NL Doet op 14 maart een opruimactie in Maasdijk. Met de ‘opbrengst’ is er 16 maart een knutselactiviteit in de bibliotheek. Zo probeer ik steeds mensen bij elkaar te brengen, kennis te delen en wat we doen bekender te maken.”

Zichtbaar

Aan ideeën nooit gebrek. “Maar als je meer mensen wilt bereiken moet je wat je doet op de kaart zetten. Dat is wel een proces geweest. Om bepaalde dingen, zoals spreken voor een groep, te gaan doen heb ik veel drempels moeten overwinnen. Dat heeft me ook persoonlijk veel gebracht!”

Zwerfafval is voor Bianca allang niet meer een op zichzelf staand onderwerp. “Uiteindelijk gaat het om verspilling, om meer gebruiken dan je nodig hebt, om hoe je met de wereld en met elkaar omgaat. Hoe dieper je in de materie duikt, hoe duidelijk het wordt welke belangen er allemaal spelen. Je zou er makkelijk ontmoedigd door kunnen raken, maar zo zit ik gelukkig niet in elkaar. Je zet altijd wel iemand aan het denken die op zijn beurt weer iemand kan motiveren enzovoorts. En ik ben beslist niet de enige. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen in Westland die afval rapen, ze zijn alleen minder zichtbaar.”

In het hart

Het besef van de veelomvattendheid van het afvalprobleem maakt van Bianca meer en meer een actievoerder. “Terwijl dat eigenlijk helemaal niet in me zit!”, lacht ze. “Ik wil alleen maar iets goeds doen. Sinds ik er op mijn achtste een opstel over schreef zit dit in mijn hart. En het mooie is dat door je ermee bezig te houden je ook in aanraking komt met wat er goed gaat. Als we allemaal op ons eigen vlak goed doen, aardig zijn voor elkaar, rekening houden met elkaar, dan zijn we er.”