NAM: ‘Gaslek Monster rond eind maart afgesloten’

Nieuws
"Als het aan de NAM ligt ziet het terrein er na de zomer weer zo uit." (Foto: "Google Maps")

Het diepste punt van de NAM-boring op de voormalige gaswinninglocatie in Monster is kortgeleden bereikt. Op 700 meter wordt vanaf deze week gewerkt aan het dichten van het kleine lek in de oude, afgesloten gasput. De NAM verwacht deze werkzaamheden aan het einde van maart nagenoeg te hebben afgerond. Bewoners vragen zich nu af of het gas straks via een oude, afgesloten olieput elders op het terrein naar buiten kan komen.

door Evelyne Lammerding

De woordvoerder houdt nog een slag om de arm. “Maar het is realistisch dat het afsluiten van het gaslek aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar is afgerond.’’

Twee nieuwe pluggen in de ondergrond om het lek te dichten en een plug aan de bovenkant om het boorgat af te sluiten plaatst de NAM. Daarmee is de aardoliemaatschappij nog niet van het terrein af.

Als het lek rond eind maart is gedicht en de boortoren is afgebroken, moet de NAM het werk volgens wettelijke regels negentig dagen in de gaten houden. Wanneer het terrein aan de gemeente wordt overgedragen, is nog onduidelijk. De NAM ruimt het terrein vanwege de verkeersveiligheid het liefst na de zomer op, omdat Molenslag in de zomermaanden druk wordt bezocht.

De gemeente heeft toestemming gegeven voor de bouw van negentien eengezins huurwoningen in de vrije sector op de oude winningslocatie.

Trillingen

Na een moeizame start eind vorig jaar, waarbij het werk enkele malen werd stilgelegd, is de NAM sinds eind november volop in bedrijf nadat het had gezorgd voor elektrifcatie van de boortoren. Voordien werd het werk twee keer stilgelegd. Omwonenden kregen binnen anderhalve week na de start van de werkzaamheden last van de stank die hen onder meer hoofdpijn, keelpijn en prikkende ogen bezorgde. Daarop besloot de aardoliemaatschappij in oktober andere brandstof te gebruiken. De klachten verdwenen niet.

Naast stankoverlast, kampten bewoners ook met trillingen en als gevolg daarvan schade aan huizen binnen. De dieselgeneratoren werden in november verplaatst en zo ver mogelijk van de woningen afgezet om de overlast te beperken. Al gauw daarna moesten de werkzaamheden opnieuw worden gestaakt vanwege aanhoudende klachten. Elektrificatie van de boortoren en het toepassen van een nieuwe techniek die minder trilling veroorzaakt, boden eind november de oplossing.

Verschil

Bewoners merken het verschil. “Last van trillingen en zelfs schokken hebben we niet meer,’’ reageert Yvonne van de Kerk. De stank van de dieselgeneratoren is weg. “Nu klinkt wel constant dat geluid van de installatie, maar daarvoor kan ik mij afsluiten.’’

De gevolgen van die eerste, moeizame periode, zijn er nog: “Er zijn scheuren in de voegen ontstaan, de trap is ontzet, ons nieuwe tuinhuisje is verzakt en in de tuin hebben wij nu golvende tegels. Voordat de werkzaamheden begonnen, was dat allemaal niet zo,’’ zegt Van de Kerk. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de schade correct wordt afgewikkeld.

Inventarisatie

Aan de Rijnweg zegt Mary Durand ook schade te hebben ondervonden aan haar woning ten gevolge van de trillingen. “Er is al een expert langs geweest,’’ zegt zij. Ze is de situatie nu wel ‘een beetje zat’: “Met het mooie weer is het niet leuk om in de tuin het zeurende geluid van de installatie te horen.’’

De NAM inventariseert de schade, zegt een woordvoerder. “Dat is een doorlopend proces. We hebben een nulmeting verricht. Bij elke nieuwe schade die wordt gemeld, komen wij kijken. De schades aan woningen die door de werkzaamheden zijn ontstaan, worden vergoed. Die schadevergoeding staat los van de eenmalige compensatie van 1500 euro voor omwonenden.’’

Olieput

Omwonenden vragen zich nu af of het gas na het dichten van het lek in de gasboorput via een oude, afgesloten olieput op het terrein, misschien omhoog kan komen. Die vraag is afgelopen zondag tijdens een drukbezochte rondleiding voor omwonenden op het NAM-terrein gesteld. De NAM verkent dit scenario, laat de woordvoerder weten.