Winkelleegstand: 'Zichtbare verandering kwestie van jaren'

Redactie 10-04-2019
Foto: []

De winkelleegstand in de centra van Naaldwijk, 's-Gravenzande en Monster is niet binnen een jaar opgelost. Dat zegt leegstandsmakelaar Edwin Markus. Hij praat met alle eigenaren van winkelpanden in de drie Westlandse dorpen. Voor de zomer presenteert hij zijn bevindingen.

door Evelyne Lammerding

Het lukt de winkelcentra van Naaldwijk, 's-Gravenzande en Monster maar niet uit het dal te klauteren waarin het in de economische crisis is beland. Waar onderzoeksbureau Locatus begin dit jaar meldt dat de totale leegstand in het land vorig jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar daalt, zit de situatie in de drie Westlandse dorpen muurvast.

Om de boel los te wrikken, heeft de gemeente een leegstandsmakelaar in de arm genomen. Edwin Markus is in februari aangetreden. Hij spreekt met vastgoedeigenaren en brengt de oorzaken voor leegstand in kaart.

Daarnaast bekijkt Markus hoe de winkelpanden wel invulling kunnen krijgen. "Door bijvoorbeeld omzetting van winkel- in woonbestemming. Maar dat is lastig. Want is het überahupt haalbaar? Je maakt altijd een financiële afweging en dan zijn er juridische consequenties.''

CDA Westland heeft het college gevraagd de omzetting van winkelvergunningen naar woonvergunningen versneld door te voeren. De partij wil de winkels in de Westlandse centra concentreren en de winkels in de straten buiten de centra omzetten in woningen. Verder ziet de fractie winkels op bedrijventerreinen graag verhuizen naar winkelcentra.

Naaldwijk

Voor Markus zitten de gesprekken met eigenaren van vastgoed in Naaldwijk erop. "Er staan 20 winkelpanden leeg. Tel je de panden waar leegstand dreigt mee, dan kom je uit op 25 panden,'' heeft hij geïnventariseerd.

De achtergronden voor de leegstand variëren: "Sommige winkelpanden staan leeg als gevolg van faillissement. Andere zijn nog in het bezit van een ondernemer die is verhuisd en maar blijft hopen op een goede huurder.''

Een goede huurder is dan een ondernemer die de gevraagde hoge huurprijs wil betalen. "Hoge huren per vierkante meter, dat ging allemaal. Toen. Maar die prijzen zijn niet meer van deze tijd,'' stelt Markus. "Je moet meevaren op de ontwikkelingen. Bij veel eigenaren zit dat nog niet in het hoofd. Daardoor hebben ze geen huurders. Huurders willen een derde of de helft van de huurprijs betalen.''

Mee

Uiteindelijk zullen de eigenaren wel meemoeten met de prijsontwikkeling, zegt de leegstandsmakelaar, willen ze hun pand verhuurd krijgen.

Verschil zit er tussen kleine eigenaren die een of twee panden in het dorp bezitten en grote vastgoedeigenaren met honderden panden.

"Wie uit de omgeving komt en een of twee panden verhuurd wil krijgen, zal eerder meevaren op de prijsontwikkeling. Voor grote eigenaren maakt de leegstand in Naaldwijk niet uit. Zij kijken naar het grote geheel. Misschien zijn ze bezig met andere projecten, die meer opleveren. Dan ligt de focus niet op Naaldwijk.'' Markus is volop in gesprek met de grote vastgoedeigenaren.

De Tuinen bijvoorbeeld is in handen van een grote belegger. De beheerder van het winkelcentrum zoekt nu volgens Markus de samenwerking met omliggende winkeliers. "Aansluiting met de rest van de omgeving is noodzakelijk.''

Daarbij stelt hij dat samenwerking tussen winkeliers en vastgoedeigenaren cruciaal is. "Alleen met samenwerking kom je verder.'' Markus rol is de partijen samen te brengen. De komende maanden praat hij ook met pandeigenaren in 's-Gravenzande waar de nieuwbouw van het centrum een rol speelt en Monster waar fluctuerend continu zo'n twintig winkelpanden leegstaan.

De leegstandsmakelaar gelooft in een oplossing. Tegelijkertijd weet hij dat de praktijk weerbarstig is. "Reken er niet op dat het over een jaar is opgelost. Dat duurt jaren.''

Centramanager

Centramanager Marjan Naaktgeboren werd in september 2017 aangesteld. Een onderzoeksbureau verricht met geld van de provincie Zuid-Holland studie naar alles wat met de Naaldwijkse en 's-Gravenzandse winkelcentra heeft te maken. Het gaat om bijvoorbeeld looproutes, winkeltypen en parkeren. De onderzoeksresultaten zijn volgende maand bekend, zegt zij.

Naaktgeboren heeft provincie geld gevraagd voor onderzoek naar andere Westlandse winkelcentra. Ze wacht op antwoord. Eerstvolgende kern die in aanmerking komt voor onderzoek is Monster, wat betreft Naaktgeboren. Daarvoor gaat ze nog in conclaaf met de Monsterse winkeliers.