Pijlers van de Samenleving Dirk Huis: 'Mijn leven bestaat voor 50% uit Team Westland'

Redactie 18-04-2019
Foto: Joke van den HoutenDirk Huis: \Mensen leren elkaar kennen en blijven vrienden.\

Donderdag 28 maart was de uitreiking van de Loftrompet, een prijs die de Gemeente Westland jaarlijks uitreikt als waardering voor vrijwillige organisaties en initiatieven. De publieksprijs is dit jaar gegaan naar Team Westland, dat zich inzet om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker of voor zorg bij kanker. Deze vrijwilligersprijs krijgt overigens vanaf volgend jaar een nieuwe naam: WestlandHart.

door Geraldine Hindriksen

Elf jaar geleden ging Dirk Huis (56) uit Monster met een stel vrienden fietsen in de Alpen. Ze kwamen terecht op de Alpe d'Huez waar op dat moment de Alpe d'Huzes plaatsvond waarbij zes keer deze alp beklommen moest worden met als doel geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Dirk: "Ik kwam daar allemaal bekenden tegen en raakte in gesprek met Martin Boonstra en Carl Verbeek die een jaar eerder Team Westland hadden opgezet. Twee weken later werd ik gebeld of ik mee wilde gaan doen met de op te richten stichting Team Westland." Lachend voegt hij eraan toe: "En ze vroegen gelijk of ik de voorzitter wilde worden. Ik heb toen maar ja gezegd."

Verbintenis

Het was voor Dirk de start van prachtig vrijwilligerswerk. "Je ziet het in het begin als een sportieve uitdaging. Maar dan ontmoet je mensen die te maken hebben met de ziekte kanker. Je komt dus de doelgroep tegen en raakt daardoor geïnspireerd. Het doel is natuurlijk heel goed, maar ook de saamhorigheid en de mensen die je leert kennen maken het zo bijzonder. Bij Team Westland zijn hechte vriendschappen ontstaan; het zijn vrienden voor het leven. Als bestuur staan we er weleens te weinig bij stil hoe wij de mensen raken hiermee. In positieve zin natuurlijk: het lijkt wel of ze er kracht uithalen. Het is niet alleen het fietsen, maar ook de verbintenis met de hele groep. Mensen leren daar elkaar kennen en blijven vrienden."

'Daar' is sinds 2016 de Tourmalet in Frankrijk, die ze fietsend of wandelend bedwingen. De deelnemers betalen inschrijfgeld en zorgen daarnaast voor een minimale sponsoropbrengst van € 1.500,- per deelnemer. Hiervoor organiseren zij diverse acties. "Het is fantastisch wat er georganiseerd wordt. Op vele manieren wordt geld ingezameld: van de verkoop van petjes tot het organiseren van feesten."

Met de opbrengst worden regionale instellingen en initiatieven die rechtstreeks of zijdelings verband houden met kanker financieel ondersteund. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt om wensen van individuele personen met een levensbedreigende ziekte te vervullen. "We hebben bijvoorbeeld in het verleden geld gegeven voor een microscoop voor onderzoek naar kanker en iets gegeven voor chemotherapie. Dat kan in het Westland zijn maar ook elders in Zuid-Holland. We sponsoren niet alleen onderzoek, maar ook mogen mensen met een laatste wens een aanvraag indienen. Dit kan van alles zijn: een weekendje weg of de aanschaf van een pruik en we hebben al eens geld gedoneerd voor een bruiloft. Dit was eerst kanker gerelateerd maar nu mogen ook mensen, die in hun laatste levensfase zijn, ongeacht welke ziekte bij ons aankloppen."

Monument

Dirk kan lyrisch vertellen over zijn vrijwilligerswerk. "Mijn leven bestaat voor 50% uit Team Westland. Gelukkig staat mijn vrouw achter mij. Ook zij is ermee bezig. En wat is het mooi dat we de publieksprijs van de Loftrompet hebben gekregen. Het was zo'n mooie avond! Geweldig ook wat M25 Westland, de Plusbus en Platform Gehandicapten Westland doen! Weet je, je krijgt vleugels van dit vrijwilligerswerk. Je moet werken om de kost te verdienen, maar daarnaast wil je ook iets doen. En dan is Team Westland zo'n mooie uitlaat, daar kan je alles in kwijt. Heel bijzonder is het moment als de deelnemers op woensdag 19 juni op de Tourmalet stilstaan bij het monument halverwege de berg. Alle verdriet en emoties komen dan los en als ze boven op de top aankomen, worden ze feestelijk binnengehaald. En zo hoort het! Stilstaan bij het leven én het leven vieren."

Zie voor meer informatie: www.teamwestland.nl.