Keukentafelgesprekken voorlopig stopgezet

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

De keukentafelgesprekken waarin wordt bepaald hoeveel huishoudelijke hulp thuiswonende ouderen krijgen, worden voorlopig stopgezet. Dat hebben de oppositiepartijen dinsdagavond na een hoop gekrakeel in de gemeenteraadsvergadering kunnen bereiken.

Hoogbejaarde Westlanders krijgen er de zenuwen van. Een extern bureau komt sinds het begin van dit jaar langs om te bepalen hoeveel hulp thuiswonende ouderen nodig hebben. Groot euvel is dat dit voornamelijk aan de hand van afvinklijstjes gebeurt. Het tempo waarin de beoordelingen plaatsvinden ligt hoog. Veel ouderen worden overrompeld. Consequentie is dat vele uren thuishulp fors worden teruggedraaid. Verantwoord volgens de beoordelingssystematiek, desastreus voor de betrokken ouderen. Zij krijgen minder huishoudelijke hulp dan ze nodig hebben, schreef AD Westland in het weekeinde.

Motie

Een motie van Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland, GroenLinks, PvdA en D66 tegen het terugschroeven van hulp in de huishouding bleek een groot probleem voor de coalitiepartijen te zijn. CDA, LPF, VVD en ChristenUnie/SGP wilden er dinsdag niet over stemmen.

Hoewel de coalitiepartijen het inhoudelijk wel met de oppositie eens zijn, zeggen ze meer informatie nodig te hebben om te kunnen beslissen of de keukentafelgesprekken moeten worden stopgezet. De LPF bijvoorbeeld gaf aan te willen weten hoe groot de groep is waar het om gaat. Daarom wilden deze partijen dat het onderwerp niet dinsdagavond werd besproken, maar in de commissie van mei. De raad kan dan in de raadsvergadering van volgende maand, na het overleg in de commissie, een beslissing nemen over de motie.

Irritatie

Westland Verstandig vroeg daarop om een extra raadsvergadering. De fractie wilde het onderwerp met spoed behandelen en niet weken doorschuiven, maar vandaag of morgen een extra raad houden. Dat wekte weer irritatie bij de coalitiepartijen. Na twee eerdere schorsingen voor de oppositiepartijen, werd nogmaals tweemaal geschorst. Een overleg voor de fractievoorzitters en de wethouder was een reden tot schorsing. Daarna moest worden geschorst voor afzonderlijk fractieoverleg.

Na de besprekingen in de kamertjes buiten de raadzaal lieten de coalitiepartijen weten de motie toch in stemming te willen brengen. Daar kon GBW niet mee akkoord gaan. “De reden waarom de coalitiepartijen de motie in stemming willen brengen, is om deze weg te stemmen, hebben ze gezegd,’’ aldus GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer.

WV-fractievoorzitter Peter Duijsens noemde de reactie van de coalitiepartijen ‘best triest’. “Breng maar in stemming, dan houden wij het tegen.’’

Het einde van het liedje was dat de behandeling van de motie toch naar de commissie van 13 mei gaat en daarna naar de gemeenteraadsvergadering.

Verdediging

Toen wethouder Piet Vreugdenhil (CDA, Zorg & welzijn) het woord kreeg, probeerde hij de afvinklijstjes te verdedigen. “Dit is verplicht voor de objectiveerbaarheid.’’

Fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens maakte duidelijk dat tot aan de commissie van 13 mei geen keukentafelgesprek meer wordt gevoerd. “Houd op met hoogbejaarden onrustig te maken.’’

Raadselachtig

Vreugdenhil reageerde in raadselachtige bewoordingen. Burgemeester Bouke Arends vertaalde Vreugdenhils tekst; de uitvoering van de maatregelen zouden worden opgeschort tot de commissievergadering. Maar zo zei de wethouder het niet. Het lukte Vreugdenhil niet de woorden ‘stopzetten’ en ‘keukentafelgesprek’ uit zijn mond te krijgen, maar hij heeft uiteindelijk wel bevestigd dat de keukentafelgesprekken tot aan de bespreking in de commissie van mei worden stopgezet. Dat gebeurde nadat WV-raadslid Renate van der Giessen onomwonden vroeg of de keukentafelgesprekken voorlopig worden stopgezet.