Monsterse reddingsbrigade wil vaste strandpost

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Archief)

De reddingsbrigade van Monster heeft met het afbranden van zwembad de Boetzelaer een roerige aanloop naar het strandseizoen gehad. De vereniging zag de oefenmaterialen in vlammen opgaan en verloor haar oefenplek. Inmiddels is de strandpost opgebouwd. Het aantal leden is op peil gebleven en de club heeft ook nieuwe toekomstplannen: een nieuwe, vaste strandpost.

door Evelyne Lammerding

Het strandseizoen is in aantocht. Vanaf half mei staat de Monsterse reddingsbrigade in volle bezetting op het strand. Hoewel het weer nu mooi is, wordt er met een zeewatertemperatuur van 6 tot 7 graden niet massaal in de golven gedoken. Maar de Monsterse reddingsbrigade heeft de strandpost begin april voor het tiende achtereenvolgende jaar weer opgebouwd. De post blijft er tot en met oktober. Dan wordt hij weer afgebroken en opgeslagen.

Volgens Roel Batelaan, woordvoerder van de Monsterse reddingsbrigade, heeft de strandpost het einde van zijn economische levensduur bereikt. “In de winter raakt hij beschimmeld. Jaren achter elkaar zorgt dat ervoor dat hij aan vervanging toe is.’’

Vaste strandpost

De nieuwe post wordt wat betreft de reddingsbrigade een vaste strandpost. Niet alleen om het ontstaan van schimmel tijdens de winteropslag te voorkomen. “Een vaste strandpost scheelt euro’s met het opbouwen en afbreken van het gebouw. En je houdt je materiaal beter,’’ belicht Batelaan de materiële voordelen van een vaste strandpost.

Bovendien biedt een vaste strandpost inhoudelijke voordelen, stelt Batelaan: “Het belangrijkste voor de reddingsbrigade is dat we mensen redden. Met een vaste post kunnen we ook in het winterseizoen paraat staan. De strandpost kan bovendien dienen als crisisopvangcentrum bij calamiteiten. En wij kunnen jaarrond op het strand trainen.’’

Plan

Het plan voor de nieuwe, vaste strandpost is inmiddels ingediend bij de gemeente. Daarin is een programma van eisen opgenomen. Zo moet er bijvoorbeeld een ehbo-ruimte zijn, een ruimte voor de opslag van natte materialen is onmisbaar en de post moet zicht bieden op de hele omgeving. “We moeten nu uitrekenen hoeveel meter we nodig hebben. De gemeente bekijkt het plan,’’ aldus Batelaan.

De reddingsbrigade hoopt dat er na het volgende seizoen, in september 2020, kan worden gebouwd.

Trainen

De toekomstplannen volgen op een roerige periode waarin de brand in zwembad De Boetzelaer wel de meeste impact had. Batelaan is blij dat de vereniging ongeschonden uit de brand van 28 februari is gekomen. Dankzij de snelle en massaal toegeschoten hulp, heeft de reddingsbrigade het hoofd boven water kunnen houden. “We konden direct in het zwembad van ‘s-Gravenzande trainen. Ook in Haagse baden konden we terecht. We hebben een keer getraind in ‘s-Gravenzande en toen kwam Naaldwijk met het aanbod dat we daar op vrijdagavond konden oefenen.’’

De vaste oefendag voor de reddingsbrigade was de donderdag. Het overhevelen ervan naar vrijdag bleek voor het merendeel van de leden de beste oplossing. “Het aantal opzeggingen als gevolg van de verhuizing naar Naaldwijk is meegevallen. We gaan er in de zomer niets van merken,’’ aldus Batelaan.

Dankzij de hulp van de verschillende baden konden ook alle examens doorgaan. “Die worden op wisselende dagen afgenomen, er komen examinatoren voor. De examens zijn daarom in verschillende baden afgenomen. Alles kon doorgaan.’’

Oefenmaterialen

Had de vereniging nog een probleem met de verloren oefenmaterialen. “De verzekeraar keert alleen de dagwaarde uit’,’ zegt Batelaan. “Dat zou verlies geven. Delft had ons oefenmateriaal zoals lijnen en trainingspoppen aangeboden en we konden spullen lenen in Naaldwijk.’’ Maar dankzij een sponsorzwemtocht op 5 april die 6000 euro opleverde, kan de Monsterse reddingsbrigade weer eigen oefenmateriaal kopen. “Samen met het verzekeringgeld zijn we eruit,’’ aldus een opgeluchte woordvoerder.

De reddingsbriagde houdt zaterdag 11 mei samen met de KNRM een open dag.