Pijler van de Samenleving Roel Batelaan: ‘We zijn een gezonde, welvarende én gezellige vereniging’

Nieuws
"Roel Batelaan (links) met bestuurscollega Mario Nederpelt." (Foto: "Charles Jungschl\u00e4ger")

Het doel van de Monsterse Reddingsbrigade is het bestrijden van de verdrinkingsdood, in de ruimste zin van het woord. Dit gebeurt op een preventieve manier, maar ook komen de vrijwilligers daadwerkelijk in actie op het strand en in de zee. Een van deze vrijwilligers is Roel Batelaan die graag een steentje bijdraagt aan deze reddingsbrigade.

door Geraldine Hindriksen

Als voorzitter en woordvoerder van het bestuur van de Monsterse Reddingsbrigade is Roel Batelaan (36) uit Maasdijk nauw betrokken bij het wel en wee van deze vereniging. Roel groeide op in Monster en begon al jong met vrijwilligerswerk. Hij was 19 jaar toen hij als vrijwilliger meewerkte aan de wielerronde in Monster. “Dit was erg leuk om te doen, maar het doen van vrijwilligerswerk werd een beetje verdrongen toen ik de politiek inrolde. Ik was op mijn zestiende lid geworden van de VVD. De politiek spreekt me gewoon aan: het debat én iets maken van de maatschappij. In Monster werd ik lid van het bestuur van de plaatselijke VVD. Later werd ik steunraadslid om in 2010 gemeenteraadslid voor de VVD in Westland te worden.”

Alarmploeg

In 2014 stopte Roel met de gemeenteraad en kreeg daardoor weer meer tijd voor vrijwilligerswerk. Al gauw werd hij gevraagd als voorzitter van de Monsterse Reddingsbrigade waar later ook de taak van woordvoerder bij kwam. “Naast het bestuur zijn er veel vrijwilligers bezig met onderhoud aan materialen en ook vormen zij de alarmploeg die 24/7 oproepbaar is. Jaarrond zijn wij oproepbaar als er calamiteiten zijn. Van half mei tot half september zijn wij in de weekenden preventief op het strand aanwezig en gedurende zes weken in de zomervakantie zijn wij elke dag aanwezig. Dit zijn afspraken met de gemeente Westland. Een afspraak met de Provincie hangt samen met de Zandmotor: hiervoor is de alarmploeg 24/7 oproepbaar. De Zandmotor geeft niet meer zo veel problemen als in het begin, maar blijft wispelturig.”

De werkzaamheden van de strandwachten van de Monsterse Reddingsbrigade beslaan vijf kilometer strand: van Arendsduin in ‘s-Gravenzande tot Kijkduin. Ze werken nauw samen met de KNRM en de ‘s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade. “De KNRM is er 24 uur per dag en gaat verder de zee op. Wij zijn er vooral in de zomer op het strand en dichter bij de kust. Maar bij een melding via de kustwacht of de meldkamer 112 worden we wel allebei opgeroepen. We oefenen ook samen. Ook werken we samen met de reddingsbrigade van ‘s-Gravenzande op het gebied van materiaal, ICT, pr en opleidingen. We hebben bijvoorbeeld gezamenlijk fietsen met dikke banden voor op het strand gekocht.”

Roel is zelf geen strandwacht maar heeft genoeg te doen. “We zijn nu bezig om een vaste strandpost te krijgen en hebben hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente. Onze demontabele strandpost heeft zijn beste tijd gehad en een vaste post is sowieso voordeliger want het scheelt geld om hem steeds op- en weer af te bouwen. Een vaste strandpost is belangrijk voor het werk van de alarmploeg en we kunnen meer jaarrond trainen. De infrastructuur ligt er, dus we hopen dat de vaste post er kan komen.”

Dynamiek

Roel heeft het naar zijn zin bij de Monsterse Reddingsbrigade. “Wij zijn niet alleen een professionele reddingsorganisatie maar ook een gezonde, welvarende én gezellige vereniging. We hebben onze oefenavond op vrijdag in Naaldwijk en daarnaast onze feesten. Het is wel de bedoeling dat ieder lid iets betekent in de vereniging. We kunnen trouwens nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. We zoeken vooral volwassen leden die relatief snel op te leiden zijn en een stuk levenservaring meenemen. Het is ook leuk om te zien dat ouders van jeugdleden erbij komen. Dat geeft dynamiek. Als iemand interesse heeft om wat voor onze reddingsbrigade te betekenen: zie onze site www.rbmonster.nl.