Het afscheid - Dave van Koppen: ‘Ik voel me 50 jaar te jong om dingen nu vast te leggen’

Nieuws
"Dave van Koppen: \"Je naasten moeten er kracht uit halen en zullen het doen met jou in gedachten.\"" (Foto: "Marieke Boon")

We spreken Dave van Koppen (33) op de basisschool waar hij als docent werkzaam is. Na een carrière in de bloemenhandel besloot hij 10 jaar geleden weer terug naar de schoolbanken te gaan om zijn liefde om met kinderen te werken vorm te geven.

Vanaf zijn jonge jaren doet Dave jeugdwerk in de kerk, met clubs en kampen en hij staat inmiddels 7 jaar voor de klas. Dave is daarnaast actief in de lokale politiek als fractievoorzitter van LPF Westland. Hij is getrouwd en vader van twee kinderen van 3 en 1.

Anders betrokken

Zijn eerste ervaring met de dood was tijdens zijn eigen basisschooltijd. Binnen een jaar verloren twee van zijn goede vriendjes hun vader. “Dat heeft diepe indruk gemaakt. Ik was een jaar of 11 en zat in groep zeven. Dat je dan gaat condoleren en je ziet je vriendje in de rij staan. Dat was heel indrukwekkend. Zo’n jongetje van 11”, zegt Dave. “Verder ben ik niet heel emotioneel, maar als ik zie dat anderen geraakt worden raakt mij dat ook.”

Niet lang daarna wordt Dave’s vader begrafenisondernemer in ‘s Gravenzande. “Dan ben je op een andere manier betrokken en leer je als kind ook hoe het allemaal reilt en zeilt bij een uitvaart. Het raakt je dan ook niet want het gaat om mensen die je niet kent.” Als kind ging Dave graag met zijn vader mee op pad om bloemen te halen of kaarten weg te brengen.

Fakkels

Voor zichzelf heeft Dave niets geregeld en ook geen wensen. “Ik voel me 50 jaar te jong om dingen nu vast te leggen”, zegt Dave. Hij houdt zich vast aan de woorden van zijn vader die altijd zei dat hij het belangrijker vond dat anderen zich er goed bij voelen. Zelf ben je er dan immers niet meer. “Het maakt me allemaal niets uit. Als mijn naasten, de mensen die ik vertrouw, iets heel mooi vinden en willen voor mijn uitvaart dan vind ik dat prima. Zij moeten er kracht uit halen en zullen het doen met jou in gedachten. Ze zullen vast niet ineens een nummer van Ajax draaien.” zegt Dave die groot Feyenoord fan is.

Hij vindt de fakkels die soms bij een Feyenoord uitvaart worden afgestoken wel echt prachtig om te zien. “Ik ga niet zeggen dat ik dat per se wil. Als het niet gebeurt dan gebeurt het niet. Ik ben er wel voor om het leven te vieren en dat je niet per se met koffie en cake afscheid neemt. Van mij mag het echt een biertje en een bitterbal worden. Maar nogmaals, als mijn naasten zich daar niet goed bij voelen moeten ze dat niet doen. Het maakt me ook niet uit of het begraven of cremeren wordt, maar de dienst zal wel vanuit de kerk plaatsvinden want dat hoort bij mijn leven.”

Mooi

Twee jaar geleden overleed Dave’s vader. Dat had grote impact want hij was zijn grote voorbeeld. “Ik heb toen alles van dichtbij meegemaakt, ook het verzorgen na zijn overlijden. Dat was heel mooi om daarbij te zijn. Na zijn overlijden kwam ik erachter dat hij niet alleen voor mij bijzonder was maar dat hij voor zoveel mensen meer had betekend. Dat is fijn om te horen, dat is een groot compliment.

Ik vind het belangrijk om aardig te zijn voor elkaar, elkaar te helpen, sociaal te zijn. Daar hecht ik meer belang aan dan aan aanzien. Aanzien is iets raars. Ik ben er trots op als mensen zeggen dat ik veel doe voor anderen. Als ze me zo herinneren zou ik dat fijner vinden dan om wat ik bereikt zou hebben in mijn werk of de politiek.”

In deze rubriek gaan Uitvaartonderneemster Kitty Dekkers van Jade Uitvaart en fotografe Marieke Boon met verschillende Westlanders in gesprek over ‘het afscheid’.