Horeca in slecht weer?

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Stock)

De horeca is één van de belangrijkste indicatoren voor de gezondheid van de economie. Volgens het CBS nam de omzet van de landelijke horeca ten opzichte van het vorige kwartaal met 0,3 procent af. De eerste omzetdaling in zes jaar. Trend of incident?

door Jan Cammeraat

Vorige week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met enkele opvallende cijfers over de horeca. Zo nam het volume - het aantal consumpties en/of overnachtingen in de horeca - met 2,0 procent af. Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het eerste kwartaal 0,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, beide 0,7 procent. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent. In alle bedrijfstakken nam het aantal verkochte consumpties af.

Vertekend beeld

Ronald van Gaalen (voorzitter Horeca Nederland, afdeling Westland): “De horeca is zeker één van de belangrijkste pijlers van de economie. Iedere horecaonderneming reageert verschillend op economische ontwikkelingen. In Westland zijn relatief weinig logiesverstrekkende horecagelegenheden. Dus dat vertekent het beeld in Westland enigszins. Ik denk dat de cijfers in Westland ongeveer gelijk liggen als in de landelijke horeca. Een opmerking hierbij is dat Pasen dit jaar - en daarmee ook de seizoenstart in het tweede kwartaal valt - hierdoor kan er wat verschuiving zijn. Zeker de strandpaviljoens zullen dit merken.”

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen (gebaseerd op zelfrapportage) in de horeca stond aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 op 8,6. Dat is ruim 3 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Van Gaalen: “Westlandse horecaondernemers zijn altijd positief van aard. Het aantal horecavestigingen is in Westland de afgelopen jaren gestegen en dat geeft druk op prijzen en de omzet per horecabedrijf. Maar het ondernemersvertrouwen is goed. Ook al moet de koek door meer partijen worden gedeeld.”

Personeelstekort

Het aantal bedrijven dat aangeeft te kampen met personeelstekort is volgens het rapport van het CBS iets hoger dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 speelde dit voor 29 procent van de horecabedrijven. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen. Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het eerste kwartaal van 2019. Van Gaalen ten slotte: “Ook in de Westlandse horeca is er een te kort aan personeel. Zeker bij mooie zonnige dagen. Terwijl het toch een geweldig leuke werkomgeving is. Dus zoek je een baan? In de horeca ben je van harte welkom!”