Pijlers van de samenleving Laura van der Lelij en Diane van Lier van NaZorg Westland

Redactie 13-06-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerLaura van der Lelij (l.) en Diana van Lier van Stichting NaZorg Westland.

Als je wordt geconfronteerd met kanker, volgt er een periode van behandelingen. Die hulpverlening is waardevol en goed georganiseerd. Daarna komt de periode van nazorg. En dat die wel wat beter kan, weten de ervaringsdeskundigen Laura van der Lelij en Diane van Lier. Zij zetten zich bij NaZorg Westland in om de cliënten zelf en hun naasten te ondersteunen.

door Geraldine Hindriksen

In de tuin van Inloophuis Carma aan de Dijkweg 21 in Naaldwijk is de Stichting NaZorg Westland gevestigd. De locatie draagt de naam 'De Tourmalet', vernoemd naar de berg in Frankrijk waar jaarlijks Team Westland al fietsend en wandelend geld inzamelt voor onderzoek naar kanker. Twee jaar geleden ontstond door gesprekken tijdens 'The Walk to the Tourmalet' bij enkele deelnemers het idee om meer aandacht te gaan besteden aan een betere nazorg bij kanker. Na een voorbereidingstijd was op 1 januari 2019 de Stichting NaZorg Westland een feit. Twee vrijwilligers bij deze stichting zijn Laura van der Lelij (57), secretaris van het bestuur, en Diane van Lier (47), cliëntondersteuner. Zij weten uit ervaring wat het is om kanker te hebben en om daarna de draad weer op te moeten pakken. "Na de behandelingen tegen kanker ben je er nog niet. Je kunt nog heel moe zijn of niet lekker in je vel zitten. Je ziet er misschien heel goed uit, maar zo voel je je niet. Je wilt laten zien dat het goed gaat en weer snel aan het werk en dat valt dus tegen. Er zijn hulpverleners die je graag willen helpen. Maar hoe pak je dat aan? Naar wie moet je toe? NaZorg Westland wil hierbij helpen. Wij werken samen met ziekenhuizen, Inloophuis Carma en professionele hulpverleners uit de regio die gespecialiseerd zijn in de oncologie."

Hart

Wanneer iemand zich aanmeldt, komt hij of zij terecht bij Diane. "Ik onderhoud contacten met verschillende disciplines en leg verbindingen daartussen. Tijdens het intakegesprek met de cliënt wordt samen gekeken bij wie hij of zij terecht kan en zorg ik ervoor dat bijvoorbeeld de betreffende coach, diëtiste en fysiotherapeut van elkaar weten dat ze allen die cliënt begeleiden. Ik houd wel contact met de cliënt en er vinden een tussen- en eindevaluatie plaats." Laura: "Diane is de spin in het web." Diane: "Ik zet zo de cliënten in hun kracht. Doordat ik tien jaar op oncologie heb gewerkt, weet ik waar ik over praat. Oncologie zit in mijn hart."

Donaties

De eerste donatie voor NaZorg Westland kwam van Team Westland. "Hierdoor konden we als stichting ontstaan in De Tourmalet bij het Inloophuis Carma. Wij zijn afhankelijk van donaties en dankzij sponsoren kunnen wij onze hulp voor iedereen toegankelijk maken. We kijken hoe iemand verzekerd is en kunnen indien nodig financiële ondersteuning bieden."

Voor het zoeken naar sponsoren en het helpen bij activiteiten kan de stichting nog wel wat hulp gebruiken. "Als iemand zich als vrijwilliger wil aanmelden, dan kan dat via het aanmeldingsformulier op onze site www.nazorgwestland.nl of door te bellen naar 06-24540197. Deze contactgegevens gelden uiteraard ook voor cliënten of hun naasten die zich willen aanmelden of meer informatie willen hebben over wat wij bieden."

Frans

Ook dit jaar wordt er door enkele leden van de stichting meegelopen op de Tourmalet. Laura heeft zelf ook twee keer meegelopen: "Het is zo mooi op de top van de berg waar dierbaren bij elkaar komen. Om elkaar te steunen bij kanker en ook om verdriet vanwege het overlijden van een naaste te delen. Dit jaar komt ter nagedachtenis op de steen bij het monument de naam van Frans Bentvelzen. Hij is een van de initiatiefnemers van onze stichting en heeft het mede mogelijk gemaakt deze stichting te realiseren. Helaas is hij vorig jaar november overleden. Met hem in gedachten zetten wij ons graag in voor NaZorg Westland."