De Westlander en zijn moNUment: Open Monumentendag 2019

Nieuws
"De Nederhof is \u00e9\u00e9n van de bekendse monumenten van Westland." (Foto: "Monumentaal Westland")

In de rubriek ‘De Westlander en zijn moNUment’ staan karakteristieke en herkenbare bouwwerken in Westland centraal. Zowel het verleden als het heden worden in dít artikel belicht; vandaar ‘moNUment’. Deze keer besteden we aandacht aan Open Monumentendag.

door Piet van der Valk

Op de tweede zaterdag van september en de daarop volgende zondag is de aandacht gericht op de Open Monumentendag 2019, een van de grootste culturele evenementen van Nederland, dus ook in Westland. Deze manifestatie wordt hier verzorgd door de Stichting Monumentaal Westland in samenwerking met historische achterbannen die een paar honderd vrijwilligers hebben ingezet om alle belangstelling in goede banen te leiden. Men verwacht ca 10.000 bezoekers. Met het thema dit jaar ‘Plekken van plezier’ ligt dit jaar het accent op bijzondere monumenten. Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar je je vermaakt. In sommige monumenten kun je genieten van kunst, historisch erfgoed bekijken of je te goed doen aan eten en drinken. Zulke monumenten met een amusementswaarde staan centraal tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Dit thema geeft het publiek de kans om niet alleen de geijkte monumenten te bezoeken, maar mogelijk ook ongebruikelijke monumenten te ontdekken. Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is. De officiële opening van de Westlandse Open Monumentendag geschiedt vrijdag 13 september in het Westlands Museum, deze gebeurtenis is voor genodigden.

Westlandse monumenten van plezier

Tot de plekken van plezier in Westland rekenen we onze musea, de horecagelegenheden, maar ook de buitenplaatsen. Deze laatsten omdat zij vroeger de zomerse plek waren, misschien kunnen we zelfs wel spreken over vakantiehuizen, waar gezinnen van de zeer welgestelden uit de steden toen de zomers doorbrachten. En nu we het toch over de buitenplaatsen hebben, wijzen wij u als eerste op de bijzondere tentoonstelling in het Westlands museum in Honselersdijk. Op de bovenverdieping van het museum (ook met de lift bereikbaar) is een, uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw te bezichtigen. In die tijd waren er meer dan honderd van deze lustoorden ten zuiden van Den Haag en Delft. Door de tentoonstelling gaat u kennis maken met die buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden, als Huis Honselersdijk, het vroegere Paleis van Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Maar ook Zuidwind te ‘s-Gravenzande, Torenzicht te Poeldijk en meer buitenplaatsen kunt u daar ervaren. Gedurende de tentoonstelling worden veel activiteiten georganiseerd die voor een verdiepingsslag zullen zorgen, zie westlandsmuseum.nl . Door Monumentaal Westland is een fietsroute langs de nog bestaande buitenplaatsen die dag uitgelegd, zie monumentaalwestland.nl . Op deze site vindt u ook alle andere monumenten die hun deuren op zaterdag en zeven ook op zondag open hebben, de buitenplaatsen kunt u uitsluitend aan de buitenzijde bekijken. Het Genootschap Oud-Westland heeft november vorig jaar een prachtig verzamelboek uitgegeven onder de titel ‘Buitenplaatsen in het Westland’, zeer de moeite waard. Nieuw en zeker de moeite waard om hier gebruik van te maken, zijn de hop-on hop-off bussen. Ze rijden langs de monumenten en de buitenplaatsen en brengen u en uw familie of vrienden zonder te zoeken naar de verschillende locaties.

Wat is er nog meer

Als musea zijn daar het Westlands Museum, De Timmerwerf in de Lier en het museumpje aan de Langestraat te ‘s-Gravenzande. Café bij ‘t Hof te Honselersdijk, Cubanita aan de Dijkweg 7 te Naaldwijk en Hotel St. Vincent, Voorstraat 110 zijn zaterdag open. Vijftien (NH) en (RK) kerken, in iedere kern van onze Streekstad Westland een of twee en ook een kerkhof in Naaldwijk en twee grafkelders in ‘s-Gravenzande en Monster. Ook de windmolens zijn te bezichtigen. In de Dijkstraat te Honselersdijk hangen zaterdag foto’s zoals het daar vroeger uitzag. Daarnaast wanneer u de buitenplaats Zwethburgh in de Lier bezoekt, vergeet niet de zeven Gaten daar te bekijken. Bij het gemaal aan de Zweth in Kwintheul, laat men de oude dieselpomp van toen weer werken. Druiventuin de Sonnehoeck bezoeken, van hier kan men met de schuit naar Bartholomeuskerk in Poeldijk varen. Vanuit d’oude Koestal in het Staelduinse bos is een fietstocht door ‘s-Gravenzande met de IZI-travelapp op uw mobieltje te fietsen. Kijk dan naar het trapgevelhuisje dat afgesneden lijkt van het nieuwe winkelcentrum. Een schipperswoning en de Druif in Monster. De Hofboerderij en een fruitmuur te Wateringen. Bij de uitgang van de Oude Kerk te Naaldwijk bieden leden van de historische vereniging een boekje aan, waarmee u een wandeling langs historisch Naaldwijk maakt. Het Heilige Geesthofje, Huize Bijdorp, het WSM tramstation, de Gashouder, de Watertoren en ‘De Vlietwoning’, allemaal monumenten. De laatste is ook de oudste boerderij van Westland en stamt mogelijk uit 1436, de laatste restauratiefase is gestart en dan rest nog de door de gemeente Westland beloofde boombeplanting. Dit zijn grofweg de monumenten die u kunt bezoeken. Voor wijzigingen en info kijk op monumentaalwestland.nl.

Kinderen

Voor ca 1.000 kinderen van de Westlandse basisscholen wordt er vrijdag 13 september eigen activiteiten georganiseerd, naast het bezoeken van monumenten gaan de kinderen in de Oude Kerk te Naaldwijk, in samenwerking met de organisatie van de Nationale Zomerbloemen Tentoonstelling, bloemstukjes maken die later in een speciale ruimte zullen worden getoond.

Wilt u reageren op dit artikel, omdat u een aanvulling heeft of omdat u ook bezitter of bewoner van een monument bent en u wilt uw verhaal doen in ‘De Westlander en zijn moNUment’ mail dan naar pamvdvalk@gmail.com. Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met de monumentencommissie van de gemeente Westland. Bronnen: voorzitter Arie Storm van Monumentaal Westland en internet.