Kleine voetbalkooi voor Wateringen

Redactie 25-09-2019

Wateringen krijgt een voetbalkooi met kleinere afmetingen dan de huidige. Dat is dinsdagavond na een lange discussie over het onderwerp in de gemeenteraad besloten. De Wateringse mevrouw Van Schie heeft voorafgaand aan de vergadering de raad namens een aantal omwonenden toegesproken.

Sinds 2017 is de voetbalkooi onderwerp van gesprek in Wateringen. De gemeente hield in dat jaar een participatietraject met omwonenden. Daaruit is naar voren gekomen dat omwonenden het liefst een kleine voetbalkooi zien van 7 bij 10 meter, zo haalde wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP) op. Vorig jaar werd een motie aangenomen waarin de raad de wethouder opriep de bestaande, grote voetbalkooi te houden.

Dat stemde een deel van de omwonenden weer niet gerust. Zo hield Van Schie de raad in haar betoog voor dat hangjongeren de voetbalkooi regelmatig bezoeken; zij zorgen volgens haar voor een onprettige sfeer.

Motie

Het CDA en de PvdA hebben op het bestaande Westlandse speelbeleid gewezen. CDA-gemeenteraadslid Jan van Rossum merkt ook op dat er al een enquête was gehouden waaruit bleek dat omwonenden de grote voetbalkooi willen. Het participatieproces was daarom en vanwege het bestaande speelbeleid, volstrekt overbodig. Volgens hem hebben veel bewoners ook niet aan dat participatietraject deelgenomen, omdat zij al hadden meegewerkt aan de enquête.

Het CDA en de PvdA hebben dinsdagavond een motie ingediend. Daarin vragen zij de wethouder een tussenmaat te creëren.

Brieven

De wethouder heeft daarop geantwoord dat hij na het participatietraject 175 brieven heeft gestuurd naar omwonenden over de vervanging van de grote voetbalkooi voor een kleine met afmetingen van 7 bij 10 meter. Daarop heeft hij vijf reacties gekregen. Snijders houdt vast aan de uitkomst van het participatietraject en gaat mee met de bewoners die een kleinere voetbalkooi willen die geschikt is voor jongere kinderen.

Of de hangjongeren ook wegblijven, zegt hij niet te kunnen garanderen. Hij hoopt er wel op; een kleinere kooi biedt plaats aan minder groepen.

De gemeenteraad heeft de motie niet aangenomen.