Pijlers van de samenleving: 'In Inloophuis Carma hebben we een heel mooi team'

Redactie 03-10-2019
Foto: Charles Jungschläger

Maya van Nes en Lia de Brabander zijn gastvrouw bij Inloophuis Carma in Naaldwijk. Dit is niet het enige dat ze doen; ook op andere manieren zetten ze zich in voor het inloophuis. Het zegt wel iets over de gedrevenheid van de beide dames om iets te willen betekenen voor de bezoekers van het mooie Inloophuis Carma.

door Geraldine Hindriksen

In Inloophuis Carma aan de Dijkweg 21 in Naaldwijk kunnen mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook hun naasten en nabestaanden terecht voor een luisterend oor, informatie en diverse activiteiten. Inloophuis Carma is iedere dinsdag, donderdag en vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast zijn er activiteiten op verschillende tijden. Het is mogelijk om zonder afspraak naar binnen te lopen waar je wordt opgewacht door gastvrouwen die je graag voorzien van een lekker kopje koffie of thee en naar je willen luisteren. Maya van Nes en Lia de Brabander zijn twee van die gastvrouwen: "Hier komen mensen die zelf ziek zijn of inmiddels genezen zijn en er dan over gaan nadenken. Erover praten doet je goed. Ook komen mensen die een naaste hebben verloren of een naaste hebben die ziek is. Tegenwoordig komen er ook veel vrouwen voor de zogenaamde knitted knockers. Dit zijn gebreide borstprotheses die hier in het inloophuis op maat gebreid worden door vrijwilligers."

Activiteiten

Maya en Lia doen meer activiteiten voor Inloophuis Carma. Zo begeleiden ze er de rondetafelgesprekken met nabestaanden. "Die gesprekken sluiten aan bij de rouwvoorlichtingsbijeenkomsten die worden georganiseerd door onze rouwvoorlichtster Dukky. Mensen moeten beseffen dat ze niet alleen zijn in hun rouwen. Wij doen de rondetafelgesprekken met een thema als: hoe kijk je aan tegen de zomer of de feestdagen? Het is fijn om met lotgenoten te praten, het geeft troost en herkenning." Maya en Lia weten uit eigen ervaring wat is het om een naaste te verliezen. "We weten wat de mensen voelen: het gemis, de stilte."

De beide dames zetten zich ook nog op andere manieren in. Lia is regelmatig te vinden in het Haga Ziekenhuis aan de Leyweg in Den Haag waar ze onder andere informatie geeft over Inloophuis Carma. Lia: "Ik doe dit op de afdeling oncologie waar ik met zieke mensen – indien ze daar prijs op stellen – een praatje ga maken. Ik neem dan altijd folders mee en voorbeelden van de gebreide borstprotheses." Maya organiseert in het inloophuis zelf de activiteiten mandala tekenen, handmassage en het B.A.M.-uurtje. Het laatste is een uurtje met zachte bewegings- en ademhalingsoefeningen om tot ontspanning en bewustzijn te komen, speciaal ontwikkeld voor mensen die laag in hun energie zitten. Maya: "De mensen die in Inloophuis Carma komen, hebben weinig energie en daar houden wij rekening mee. Niks moet, alles mag."

Oproep

De twee enthousiaste dames sluiten af met een oproep aan de gemeente. "Veel inloophuizen in het land ontvangen subsidie van de gemeente. Inloophuis Carma is echter volledig afhankelijk van giften en donaties. Dat maakt ons inloophuis financieel wel kwetsbaar. Voor de continuïteit is een structurele gemeentelijke ondersteuning hard nodig. Daar zouden we ontzettend blij mee zijn! Mensen met kanker of die kanker hebben gehad moeten niet onzichtbaar blijven. Wij helpen ze om vanuit hun eigen kracht terug te keren in de maatschappij. In Inloophuis Carma hebben we een heel mooi team en we doen ons vrijwilligerswerk met liefde! En we merken dat de gasten blij met ons zijn."

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom in Inloophuis Carma, op allerlei gebied en met name voor het geven van informatie in het ziekenhuis. Voor aanmelden als vrijwilliger of voor meer informatie: zie www.inloophuiscarma.nl.